Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 23.04.2011.
10:39
index.hr A

Mesić: Hrvati počinili više zločina nego što je poznato

U drugom delu obraćanja javnosti bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića u Novom listu, a povodom presude hrvatskim generalima u Hagu, Mesić tvrdi da su Ivan Jarnjak, Vladimir Šeks i Miroslav Tuđman pročešljali transkripte pre njega, kao i da ga je u Predsedničkim dvorima dočekao haos.

Stjepan Mesić 

"Preuzimanjem Kancelarije Predsednika, ja jesam preuzeo i osoblje i dokumentaciju, ali - upozoravam na formulaciju - u onakvom stanju u kakvom je tog trenutka bila... ...Dokumenti su bili doslovno razbacani po celoj Kancelariji", navodi Mesić i dodaje da je reč o dokumentima koji su bili u kancelariji Vesne Škare Ožbolt, u Pismohrani, kao i u Arhivi u podrumu.


Nestanak dokumenata

"Iz zatečenih zapisnika mogli smo da utvrdimo da je Jarnjak lično čitao i izdvajao one transkripte koji su mu se činili, iz raznih razloga, zanimljivim. Reč je o stotinama dokumenata, zapisnicima sa sednica VONS-a, predsedništva HDZ-a i ličnih razgovora predsednika Tuđmana s najpoverljivijim saradnicima", navodi Mesić i napomominje da je jedan deo tih transkripata preuzeo Vladimir Šeks, drugi Miroslav Tuđman, dok je treći deo na čudan način nestao!


"Da, upravo tako: nestao. Na primer: nema ni jednog transkripta, osim dva ili tri kurtoazna razgovora, o susretima kojima su prisustvovali Jarnjak i Ivić Pašalić", piše Mesić u Novom listu i tvrdi da je laž kako su svi transkripti bili u zapečaćenim kovertama sa oznakom "tajno". 


"Hrvat u odbrani ne može da počini ratni zločin"

Mesić u svom pismu Novom listu ističe da je na hrvatskoj strani bilo znatno više zločina nego što je javnosti poznato.

Ko je u državnom vrhu homoseksualac?

"...Ili pak transkript koji govori o raspravi koja je trajala sat i po u državnom i stranačkom vrhu - ko je tu homoseksualac, uz navođenje imena - naravno. Takvim se stvarima nisam bavio. Ne bežim, da ponovim i još jednom naglasim, od toga da sam određene stvari učinio dostupnima javnosti. I ponosan sam na to, jer sam time otvorio put početku istinske demokratizacije hrvatskoga društva", kaže Mesić.


"Lično, bio bih najsrećniji kada bih mogao da kažem da zločina na hrvatskoj strani nije bilo. Ali - bilo ih je, nažalost, i to znatno više nego što je javnosti poznato. Neke pojedinosti izlaze tak sada na videlo. Imali smo razdoblje kada se i sama pomisao na tako nešto odbijala, odnosno kvalifikovala kao antihrvatstvo. Imali smo i predsednika Vrhovnog suda koji se proslavio monstruoznom izjavom kako Hrvat u odbrani ne može da počini ratni zločin... Zatvaranje očiju pred činjenicama neće nam pomoći... ...Dakle, još jednom: zločince treba kazniti i hipoteku njihovih zločina treba skinuti s naroda. To je moje duboko uverenje i to je bila i moja politika kao predsednika Republike", piše Mesić. 

Sramotna istorija hrvatskih medija

"... Izražavati šok zbog nečega što je svako ko je iole obratio pažnju na suđenje mogao i morao da očekuje, izjavljivati na političkom nivou kako je presuda neprihvatljiva za Hrvatsku, govoriti o tome kako je Hrvatska bila na optuženičkoj klupi, to nije samo neozbiljno, to je politički opasno, to vodi u onu atmosferu u kojoj je bilo moguće da dođe do spaljivanja zastave Evropske unije u jednom našem gradu... ...Što se naših medija tiče, oni su u poslednjih mesec dana, govorim nažalost o većini, ispisali još jednu sramotnu stranicu u svojoj novijoj istoriji. Mediji su direktno, prozirno i krajnje neetički i neprofesionalno podizali tenzije i nastavili su to da rade do današnjeg dana...", napisao je Mesić. 

Licemerna Crkva

Mesić u svom pismu nije poštedeo ni Crkvu, koja je "dala svoj nesumnjivi doprinos podizanju tenzija".


"Najpre je objavila izjavu Komisije Iustitia et pax, pozvala da se moli i posti za pravednu presudu, čime je jasno dala do znanja kako sumnja u Haški sud. Potom je dva dana pre objavljivanja presude objavila novu Izjavu koja je krajnje negativna za Haški sud, pa je - usuđujem se reći - licemerno pozvala na mir i dostojanstvo, da bi se na dan donošenja presude služile mise za generale, a posle izricanja presude proglasila ju je nepravednom, čak i ’zločinom protiv Boga’. Sve to, naravno, zanemarujući činjenicu da je reč o postupku u toku, da je to prvostepena presuda i da - reći ću to tako - priča još nije završena."


Biblija kaže: Istina oslobađa

"Izneo sam stvari onako kako ih ja vidim i onako kako su se odvijale. I reći ću otvoreno: zabrinut sam sadašnjim stanjem u zemlji, ne zbog optužbi i pretnji na moj račun, nego zbog budućnosti Hrvatske... ...Saradnja sa Haškim sudom naša je Ustavnim zakonom utvrđena obaveza - i nas kao države i svakog građanina... I voleo bih da verujem da će - kako vreme prolazi - sve manji broj građana nasedati prodavcima mitova i legendi koji sa istinom nemaju nikakve veze. Laž ne sme upravljati našim životima. Očito je da kreatori aktuelne političko-medijske histerije nisu čitali Bibliju i da im je nepoznata izreka: "Istina oslobađa." Meni nije. Ovo što sam izneo, to je istina", završio je svoje pismo Stjepan Mesić.

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 11:04
Ovaj odbrojava zadnje dane, pa je odlučio da olakša grešnu dušu. Samo ti Stipo pričaj i neka se Šeksu džigerica suši od tvojih riječi.
Subota 23.04.2011. 13:00
Bravo gospodine Mesicu.Iskreni ste a to je za pohvalu.
Subota 23.04.2011. 12:28
Тадићу се ово никако не уклапа у договореној причи са белосветским .......Ово је ноћна мора за њега .Мораће да врати новац због неизвршавања посла, који му је наложен. Које тај Месић и тај Марти и др. Да праве проблема нашем Тадићију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online