Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.12.2009.
08:12
Večernji list A

Porodična prošlost hrvatskih predsedničkih kandidata

Ko je među precima hrvatskih predsedničkih kandidata bio među partizanima a ko među ustašama, i kako se to može odraziti na izbornu volju građana današnje Hrvatske?

Ideološke podele hrvatskih građana na "leve" i "desne", odnosno na "partizane" i "ustaše", posledica su Drugog svetskog rata, tadašnje ideološke opredeljenosti, slučajnog ili svesnog odabira strane za koju su se borili. Ni porodice hrvatskih predsedničkih kandidata nije mimoišla takva podela. Istražili smo za koga su se i u čijim redovima borili očevi i najbliži rođaci sadašnjih hrvatskih predsedničkih kandidata.

Partizanska porodica: Franjo Tuđman sa sinom Miroslavom
Otac Miroslava Tuđmana Franjo bio je partizan od 1941, u partizanima su bili i stričevi...

Andrija Hebrang, otac predsedničkog kandidata Andrije Hebranga, bio je poznati hrvatski komunista. Tokom Drugog svetskog rata postao je prvi čovek KP Hrvatske i partizanski vođa. Nakon završetka rata, optužili su ga za nacionalizam i to je bio početak njegovog kraja. Uhapšen je 1948, a ni danas se ne zna tačno gde, kada ni kako je ubijen.

Ante Josipović, otac predsedničkog kandidata Ive Josipovića, kao 18-godišnjak je otišao u partizane iz rodne Baške Vode: "Od mladih dana, otišao sam u partizane na Biokovo, 1942. Posle sam otišao na Hvar pa onda na Vis, potom u El Šat, a kad sam se vratio, bio sam na dužnosti u Vrgorcu i okolini", priseća se 85-godišnji Ante Josipović. Njegova jedinica bila je zapravo partizanski odred koji je posle prerastao u Biokovsku brigadu, službeno osnovanu 6. oktobra 1943. u selu Korica. Posle je ta brigada prerasla u 11. dalmatinsku brigadu u sastavu 26. dalmatinske divizije.

Miljenko Tudor sa Malim Nadanom Vidoševićem
Ipak, retko koja porodica je, poput porodice predsedničkog kandidata Nadana Vidoševićeva, za vreme Drugog svetskog rata bila toliko podeljena ideološki i politički. Nadanov otac Ante je bio domobran koji je jedva izvukao živu glavu, a ujak Tomislav je, pak, poginuo braneći Tita u Drvaru. Pre početka rata Ante Vidošević, otac predsedničkog kandidata Nadana, kao srednjoškolac je bio vatreni HSS-ovac. Ali, za vreme rata je, zajedno sa bratom, završio u jedinicama NDH, u hrvatskom domobranstvu. Druga polovina Vidoševićeve porodice, s majčine strane, završila je u partizanima."Za Hrvatsku su se borili i jedni i drugi. Splitska familija borila se protiv italijanske okupacije, a otac je bio vojnik svoje domovine... Otac je pri povlačenju prema Austriji zarobljen na granici sa Slovenijom... Oslobođen je opštom amnestijom koja ga je zatekla u Kovinu", priča Nadan Vidošević. Sreća Vidoševićevog oca može se tumačiti i činjenicom da je oženio Mariju Tudor iz poznate splitske partizanske porodice. Porodica Vidoševićeve majke Marije Tudor iz Splita, i Kučići iz Komiže, bile su, pak, partizanske do samog kraja. "Majka Marija je izgubila brata Tomislava u desantu na Drvar, kad se branila Titova pećina, bio je polaznik partizanske podoficirske škole, imao je samo 16 godina. I deda Miljenko Tudor je bio u partizanima, vratio se kao invalid iz rata. Stradali su i majčini rođaci, sinovi mamine tetke, braća Dolči, Aldo i Edo", priča Vidošević.

Vesna Pusić
Akademik Eugen Pusić, otac Vesne Pusić, bio je pripadnik jednog evropskog pacifističkog udruženja te u Zagrebu pre početka Drugog svetskog rata sarađivao sa poznatim levičarskim aktivistom Krstom Ljubičićem. "Moj otac za vreme rata nije bio u partizanima, iako je bio antifašista. Kao antifašistički ilegalac bio je u domobranima u Zagrebu. Čak se oženio u domobranskoj uniformi", priča Vesna Pusić. Da je kao komunistički ilegalac bio i te kako aktivan u Zagrebu tokom Drugog svetskog rata, dokaz su funkcije koje su mu poverene nakon završetka rata.

Milan Kajin, otac kandidata Damira, nije bio u ratu, ali su u ratu bile aktivne njegove dede: "Moj deda Frane, po ocu, bio je u partizanima nakon pada Italije, a Antun Toni Klarić, deda po majci, takođe je bio u partizanima. Bili su u jedinicama u sastavu 43. istarske divizije. A njegova je majka, iako rođena 1937, kao devojčica bila partizanski kurir. Nosila je poštu zašivenu u rukav", prepričao je Kajin porodičnu priču.

Utorak 08.12.2009. 00:10
Koga briga za ove,nebitni ljudi a tako i biografije!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online