Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
00:40 >> 08:09h
Vestionline A

"Pume" u štali ubile vojnike RS

Svedok na suđenju sedmorici pripadnika brigade "Pume" hrvatske vojske, zbog ubistva šestorice srpskih zarobljenika u operaciji "Maestral" u BiH 1995. godine, ispričao je kako su vojnici RS po naređenju geberala Ivana Korade likvidirani u jednoj štali.

"Pume" na suđenju

Na suđenju pred zagrebačkom Županijskom sudu iskaz su dala četvorica bivših vojnika "Puma", koji su prvi od 40 svedoka optužbe koji će dati iskaz o zarobljavanju šestorice srpskih vojnika i njihovoj likvidaciji po naređenju hrvatskog generala Ivana Korade.

Hrvatski vojnici su u akciji "Maestral" u šumama iznad Glamočkog polja naišli na vozilo u kome su bili vojnici Republike Srpske, među kojima i jedan major obaveštajne službe.

Svedoci izjavili su da su zarobljene vojnike razoružali, pa ih kamionom prebacili do komande, ali da ne znaju šta se s njima kasnije desilo. Da su zarobljenici likvidirani saznali su tek kada ih je policija početkom 2010. pozvala na ispitivanje.

Vojnik Ivan Džaferagić, koji je u vreme te akcije imao 18 godina, izjavio je da je kamion sa zarobljenicima u komandi dočekao lično general Korade.

"Jednog po jednog izvukao ih je iz kamiona, nekima je udario i šamar i naredio im da se skinu u donje rublje. Tada ih je s još nekim vojnicima odveo u štalu i ne znam šta im se nakon toga desilo", rekao je Džaferagić.

On nije znao o kome se radilo, ali je njegov komandir Božidar Galović izjavio da je obaveštajnom majoru uzeo vojnu knjižicu i utvrdio o kom se radi.

U optužnici se navodi da su u egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac. Prema navodima svedoka, zarobljenika je bilo četiri ili pet.

Za likvidaciju zarobljenika u mestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su pukovnik (brigadir) Emil Črnčec, bivši zamenik načelnika Operativne uprave Glavnog štaba HV-a, Tihomir Šavorić, koji je posle rata izabran za gradskog većnika u mestu Ivanec u Hrvatskom zagorju, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.


Optuženi su uhapšeni u junu 2009, a u oktobru te godine, na dan kada je podignuta optužnica, pušteni su na slobodu, ali su kasnije ponovno vraćeni u pritvor iz koga su na suđenje dovedeni u lisicama. Suđenje se nastavlja 7. aprila.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 10:01
Nista bre od toga, oni su po hrvatskom Ustavu nedodirljivi.Dok god dragovoljci budu davat presudne glasove za izbore nista nece da se dogodi.Ako dobiju i par godina, idu na zatvor poluotvorenog tipa, secu se po kupovnim centrima slobodno, a za dve godine su vani.Bitno je da imaju predstavu radi Evrope i neki efekt savesti u Hrvata za koji svi znamo koliki je.Ali eto mala satisfakcija za porodice ubijenih jer je Korade oglibio u kriminal pa ga se evropski vrh zeli resiti.Oni nikad nisu krivi, a i kad jesu, ispovede se u paroha i resena stvar.To drzava prepusta crkvi da resi sudske predmete.ZATO SAMO SAMOUPRAVA SPASAVA SRBE U HRVATSKOJ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online