Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.12.2009.
01:48
Tanjug A

Dubrovnik: Optužnice za oficire ex-JNA

Županijsko tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv 10 visokih oficira bivše JNA zbog krivičnih dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva Hrvatske, kao i krivičnog dela uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika, počinjenih tokom napada JNA na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine.

Dubrovnik

Kako je objavljeno je na internet stranicama županijskog tužilaštva Dubrovačko-neretvanske županije, optužnica je podignuta protiv trojice komandanata 2. Operativne grupe - generala J. Cokića (1934.), M. Ružinovskog (1935.) i

P. Strugara (1933.).


Optužnica je podignuta i protiv komandanta 9. Vojno-pomorskog sektora, admirala M. Jokića (1935.) i njegovog zamenika, kapetana bojnog broda M. Zeca (1943.).
Optuženi su i komandant 2. Taktičke grupe, general B. Stanković (1934.), komandant 472. motorizovane brigade, potpukovnik O. Vičić (1944.) i njegov zamenik, major R. Komar (1951.).


Takođe su optuženi kapetan I. klase V. Kovačević, zvani Rambo (1961.), koji je komandovao 3. bataljonom 472. motorizovane brigade i poručnik bojnog broda Z. Gvozdenović (1958.), koji je komandovao raketnom topovnjačom 403.


U optužnici se tvrdi da je u pomenutom periodu na dubrovačkom području ubijeno 116 civila, dok je više stotina civila ranjeno, a uništeni su kulturni i istorijski spomenici i nanesena šteta velikih razmera.

Optužnicom se prva osmorica terete da, vršeći svoje dužnosti, nisu, iako morali i bili dužni, ništa preduzeli da spreče nedozvoljeno ponašanje potčinjenih jedinica.

Te jedinice su, protivno Ženevskim konvencijama, bez izbora cilja, artiljerijskim oružjem gađale naseljena mesta, ubijale civilno stanovništvo, zatvarale ga, maltretirale i terale u bekstvo, a po ulasku u naseljena mesta rušile civilne, kulturne, verske i privredne objekte, pljačkale ih i palile.


Kovačević se tereti da je kao komandant bataljona 6. decembra 1991. izdao naređenje za gađanje Dubrovnika i istorijskog jezgra Starog grada, koje je kao celina pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine i predstavlja spomenik nulte kategorije, pa je bilo propisno obeleženo UNESCO-vim simbolima raspoznavanja.
U napadu je ubijeno više civila i nanesena nesaglediva šteta kulturnim dobrima pod posebnom zaštitom međunarodnog prava.


Gvozdenović se tereti da je kao komandant raketne topovnjače 403 tokom 1991. godine izdavao naređenja da se iz topova s te topovnjače ispali više hiljada granata po naseljenim mestima, gađajući Cavtat, Župu Dubrovačku, Zaton, Trsteno, kao i hotele Kroacija, Belvedere, Plakir, Tirena i Minčeta, u kojima su se nalazile izbeglice, pa i sam Stari grad Dubrovnik.


Pri tom je poginulo i ranjeno više civila, a spomenicima kulture nanesena šteta velikih razmera.


Optužnica je podignuta na osnovu podataka prikupljenih tokom istrage i vojne dokumentacije bivše JNA, koja je 2009. godine pribavljena putem oficira za vezu hrvatskog državnog tužilaštva pri kancelariji tužioca u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.


Iz pomenute dokumentacije utvrđeno je koje su jedinice i u kom periodu učestvovale u napadu na dubrovačko područje, kao i koje su jedinice napadale pojedina područja.


Na osnovu direktiva za napad, naređenja za borbena dejstva i izveštaja o borbenim dejstvima, koje su potpisivali optuženi, utvrđeno je koji je od njih i u kojem periodu komandovao pojedinim jedinicama i kakva je bila njihova komandna odgovornost.


Protiv svih optuženih je predloženo određivanje pritvora i raspisivanje poternice, navodi županijsko tužilaštvo Dubrovačko-neretvanske županije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online