Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.03.2011.
12:01
Ž. Marković - Vesti A

EU preti Bosni sankcijama

Šefovi diplomatija Evropske unije dogovorili su se na sastanku u Briselu da ojačaju evropsko prisustvo u BiH kako bi podržali reformske procese u zemlji i njen put evrointegracija. To podrazumeva "finansijsku i političku podršku, ali i neke restriktivne mere".

Žbogar i Mladenov - upozorenja na moguće sankcije

Kako navodi Dojče vele, u cilju jačanja svog prisustva u BiH, EU namerava da u zemlji ima jednog predstavnika, na nivou ambasadora, koji će imati širok spektar instrumenata podrške kako bi podsticao BiH na njenom evropskom putu.


- Jedna od mogućnosti su i sankcije, za koje se nadam da neće biti često korištene. One se odnose na zamrzavanje fondova i zabranu putovanja za one političare ili grupe koji vrše opstrukciju razvoja BiH ili njenog teritorijalnog integriteta - kazao je ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar - dodavši da bi takve mere budući evropski predstavnik donosio uz konsultacije sa državama EU. Žbogar je istakao da još traje odabir kandidata za evropskog predstavika u BiH.


Političari iz Republike Srpske smatraju da je vreme sankcija koje bi međunarodna zajednica "udarala" zvaničnicima u BiH davno prošlo. Oni smatraju da najnovija odluka EU da se ozvanični predlog za korištenje restriktivnih mera prema političarima u BiH ne može doneti nikakve efekte.


Lider PDP-a Mladen Ivanić kaže za "Vesti" da su zaključci iz Brisela prilično očekivani jer je već neko vreme jasno da EU ima ozbiljnu nameru da sredi situaciju u BiH.
- Sasvim drugo pitanje je da li je taj put koji su izabrali zaista dobar. Meni se čini da nije i da te njihove namere neće dati efekte koje očekuju. Međutim, po svemu sudeći, oni nisu imali nikakvu drugu ideju nego da se odluče za taj put koji predviđa sankcije i druge vrste pritisaka - kaže Ivanić.


Ipak, on očekuje da prekjučerašnje odluke iz Brisela neće biti konačan stav EU u vezi sa BiH i da dodaje da ćemo biti svedoci još jednog niza diplomatskih igara.


- Mislim da će sve to ostati samo na najavama, a da ozbiljnijih pritisaka neće biti. EU još uvek veruje da će vlast u BiH biti formirana i da će se situacija smiriti. Dokle će da veruju u to, zasad je teško proceniti - zaključuje Ivanić.


Visoki funkcioner vladajućeg SNSD-a Dušanka Majkić kaže da ne zna u kojim uslovima i po kojim kriterijumima EU namerava da provodi sankcije.


- Problematično je ispoljavati sankcije prema političarima koji su legalno izabrani na legalnim izborima. U BiH 15 godina sede razni visoki predstavnici i međunarodna zajednica odlučuje, što je sve skupa zaista bez presedana - kaže Majkićeva.


U Federaciji BiH je, kao i uvek dosad, priča o sankcijama za političare u BiH podržana. Generalni sekretar SDA Amir Zukić pozdravio je odluku iz Brisela, ocenivši da je vreme da ljudi koji dobro rade svoj posao, budu nagrađeni, a da oni koji ne rade budu kažnjeni.

Hrvatski odgovor

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se zvanični Brisel odlučio za pooštravanje politike prema BiH je i blokada procesa formiranja vlasti u FBiH i na zajedničkom nivou. Kako stvari stoje, situacija će se dodatno zakomplikovati, jer su dva HDZ-a koji su izbačeni iz svih kombinacija najavili prilično radikalne mere političke borbe. Prvi korak biće održavanje Hrvatskog narodnog sabora na kojem bi mogla čak i da bude donesena odluka o ujedinjenju kantona sa hrvatskom većinom u jednu organizacionu jedinicu, što bi bio put ka stvaranju trećeg entiteta.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 22:39
Pa, dokle vise ovi stranci...popeli su nam se na vrh glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online