Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.03.2011.
11:16
Srna A

"Predsedništvo BiH naredilo napad na Dobrovoljačku"

Zamenik komandanta Teritorijalne odbrane BiH Jovan Divjak je na pres-konferenciji 4. maja 1992. godine rekao da je odluku o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu donijelo Predsedništvo Republike BiH, jer navodno nije znalo za dogovor Alije Izetbegovića i generala Milutina Kukanjca i Luisa Mekenzija.

"Predsedništvo nije bilo informisano o tome šta se s generalima Mekenzijem i Kukanjcem dogovorio Izetbegović, tako da je odluka Predsedništva bila potpuno suprotna tom dogovoru. Zbog toga je konvoj zaustavljen da bi se proverilo da li je u njemu Izetbegović. Na izričito insistiranje Izetbegovića, konvoj je propušten do Lukavice, što nije bila odluka Predsedništva", rekao je Divjak, a prenele su tadašnje sarajevske "Večernje novine".

Bosanski mediji veličali zločin u Dobrovoljačkoj, podsmevajući se žrtvama

U istom izdanju dnevnih novina od 5. maja 1992. godine je i tekst o zarobljavanju vojnika JNA čiji nadnaslov glasi "Sarajevo: Raja protiv vojnih specijalaca", a naslov "Papci u zamci", piše danas "Glas Srpske".

"Zasluge" za zarobljavanje vojnika JNA na odsluženju vojnog roka, koji su predstavljeni kao "vojni specijalci", pripisuju se u tom tekstu zameniku komandanta Specijalne policije Zoranu Čegaru. Zanimljivo je da su u istom tekstu objavljena imena mladih vojnika koje je zarobio Čegar, a koji se nazivaju "opasnim teroristima".

Već 7. maja sarajevske "Večernje" objavljuju celu stranu posvećenu heroju Čegaru i to pod naslovom "Rasteraćemo bandu sa brda", a naredni dan, 8. maja 1992. pišu hvalospjev još jednom "heroju", predratnom sarajevskom kriminalcu Jusufu Juki Prazini. List piše da je taj dojučerašnji kriminalac "heroj grada" i "trn u oku Kukanjca", koji se "bori rame uz rame sa milicijom".

Još sramotniji hvalospev kriminalcu objavilo je "Oslobođenje" u broju od 17. maja 1992. pod naslovom "General Juka i njegova raja".

"Dok god mogu micati ijednim delom tela, Juka i njegovi ljudi će se boriti za Sarajevo i Bosnu", rekao je Prazina, borac za kojeg mnogi kažu da je jedan od heroja grada, piše list.

Stjepan Šiber, zamenik načelnika Glavnog štaba Armije RBiH, u izjavi koju objavljuje sarajevsko "Oslobođenje" u broju od 4. maja 1992. godine kaže da je u napadima na JNA 2. i 3. maja "ubijeno 130, a ranjeno 200 vojnika i zaplenjeno pet tenkova". Zanimljivo je da u biblioteci u Sarajevu, koja je obavezna da čuva sve novine, nema sarajevskih novina koje nose datum 4. maj, dan posle zločina u "Dobrovoljačkoj ulici".

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 11:37
Доћи ћете ви на дневни ред, кад тад...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online