Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.03.2011.
13:39
Srna A

"Makedonija se raspada na bugarski i kosovski deo"

Nije isključeno da Makedonija uskoro postane sledeća arena slovensko-albanskog sukoba, piše ruski dnevnik "Pravda". Prema rečima ruskog balkanologa moguće je da će Makedonija biti podeljena između Bugarske i Kosova.

Makedonci će postati manjina u drugim državama

Ruski istoričar balkanista Vladimir Putjanin rekao je da nije isključeno da u budućnosti teritorija Makedonije bude podeljena između Bugarske i samoproglašene države Kosovo, a Makedonci postanu nacionalna manjina u ovim zemljama, prenose bugarski mediji.

''Važnu ulogu u očuvanju nezavisnosti mogla bi da odigra Srbija, ali joj složena ekonomska i politička situacija ne dozvoljava da bude faktor stabilnosti na Balkanu", smatra Putjanin.

Ruski ekspert je rekao da Makedonija nastavlja borbu za nezavisnost i suverenitet i sada, iako je izašla iz Jugoslavije pre 20 godina.

"To što Grčka neće da prizna naziv Makedonija i međunacionalna netrpeljivost stavljaju pod znak pitanja postojanje ove države. Sve to dozvoljava da se govori o veštačkom karakteru te balkanske države, formirane posle Drugog svetskog rata kao bivša jugoslovenska republika", izjavio je Putjanin.

Tokom 2001. godine potpisan je Ohridski sporazum na osnovu kojeg je u oblastima u kojima živi više od 20 odsto albanskog stanovništva njihov jezik dobio status zvaničnog. Albanski političari ušli su u Vladu Makedonije i, faktički, radilo se o federalizaciji Makedonije.

To međutim, nije umirilo albanske nacionaliste. Nastavili su sa pritiscima na lokalnu vlast i 2005. godine dobili su pravo da istaknu albansku zastavu tamo gde su Albanci u većini. Neki albanski političari ističu da albanske oblasti u Makedoniji treba da se pripoje Kosovu i Metohiji, a zatim, eventualno i Albaniji.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.03.2011. 14:18
Znaci i tamo RAT na pomolu.
Sreda 02.03.2011. 22:41
Македонија је вештачка (Титова) измишљотина. По подлом, бугарском, моделу су хтели да извуку гузицу из незгоде зване "распад Југославије" и сада су у ћорсокаку. Такву политику је покушала да следи и Црна Гора, и она ће проћи слично. Кад почну да се даве повикаће "браћо у помоћ" а Срби к'о Срби загазиће у брзак да помажу.. Ми Срби смо прости и простодушни. Многе ће матица однети..
Sreda 02.03.2011. 18:37
Do 1941.godine opstine Tetovo, Gostivar, Kicevo i ostali zapadni deo nastanjivali su Srbi. Po planu nacista 1941. proterano je iz te oblasti i Skopske oblasti oko 35.000 porodica u Srbiju. Posle 1944. komunisti su zabranili povratak a na njihovim imanjima su ostali Siptari koje su nacisti u medjuvremenu naselili. Zato sto su bili verni nacistima Siptarima je obecano do Vardara, a od Vardara prema istoku Bugarima. Sada je doslo vreme da se to polako izvrsava. Srbija jos nije slobodna, utamnicena je prvom okupacijo 1941. i potonjom od 1944. koja jos traje, tako da je utamnicenoj nije moguce da preuzme ono sto joj po medjunarodnom pravu-Londonskom sporayumu pripada, a to je Vardarska Makedonij
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online