Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.02.2011.
12:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zagreb bi ikone, ali bez Srba

Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, smatra da srpsko kulturno blago u Hrvatsku treba da bude vraćeno tek kada se izgnani Srbi vrate, kada budu obnovljene porušene crkve i manastiri, ali i obezbeđeni adekvatni uslovi za čuvanje tog blaga u manastirskim riznicama.

"Bez povratka prognanih, možemo da ostanemo bez naše baštine"
 

 

"Sa stanovišta zdravog razuma neprihvatljivo je da se deo kulturne baštine Srba iz Hrvatske, koji je zbog rata bio izmešten u Srbiju i tako sačuvan, danas vraća u Hrvatsku kao hrvatsko kulturno blago, a istovremeno su izgnani Srbi još u izbeglištvu, a oni koji su se vratili svojim kućama u Hrvatsku sad ponovo doseljavaju u Srbiju", poručuje Budimir.
 

Da li ovaj potez može da podstakne i povratak Srba?

- U Srbiji očekuju da to može biti tako, iako smo mi govorili da je potrebno da se najpre vrati narod, da se obnove kuće, crkve, a pre svega da se promeni raspoloženje prema Srbima koji još nisu poželjni na svojim autohtonim ognjištima. Tek potom treba vratiti i kulturno blago. Jer, ovo što se sad radi je obrnut proces i može imati negativne posledice.
 

U kom smislu?

Na crnom tržištu

 

U kojoj meri se srpska baština iz Hrvatske krčmi i na crnim tržištima umetničkih dela?
 

- Neko vreme sam radio u Muzeju SPC u Beogradu i sećam se da je tada upravnik Slobodan Mileusnić u više navrata putovao u inostranstvo, na primer u Italiju i Austriju, da bi otkupio to kulturno blago prethodno raznim ilegalnim kanalima izneseno iz Hrvatske da bi bilo prodato.

- Hrvatska vlast uporno svojata ono što je srpsko i bez povratka Srba lako nam se može desiti da ostanemo bez ostatka ostataka svoje kulturne baštine. Zato mislim da nije sazrelo vreme da se blago vrati, a to govorim i u ime Srpskog kulturnog društva "Zora" koje je u određenoj meri bilo zaduženo da se srpska umetnička dela iznesu pre početka ratnih sukoba i da na taj način budu sačuvane. Nažalost, Hrvatska je smatrala da je na taj način to blago pokradeno i čak u tužbi koju je pokrenula protiv Srbije u Hagu navela je da je Srbija pokrala hrvatsko kulturno blago. A radi se o kulturnom blagu koje je pripadalo srpskom narodu preko njegove crkve.
 

Kakav je stav SPC po tim pitanjima?

-SPC je u poslednje vreme pokazala želju da se to kulturno blago vrati u Hrvatsku iako smo mi u kontaktima sa dalmatinskim vladikom Fotijem skretali pažnju da još nisu stvoreni uslovi. Predstavnici SPC u Hrvatskoj nije trebalo da forsiraju vraćanje srpskog kulturnog blaga.
 

Da li su možda pod pritiskom Zagreba, ako se ima u vidu da se SPC u Hrvatskoj finansira iz budžeta te države i da očekuje vraćanje otete imovine?

- To može biti jedan od razloga. Mislim, međutim, da bez obzira na to ko koga finansira i šta ko od koga očekuje, nama treba da je interes da sačuvamo našu kulturnu baštinu.
 

Uništena baština

 

Koliko i kojih se ikona vraća?
 

- Radi se o nekoliko stotina ikona iz riznica dalmatinskih manastira Krke, Krupe i Dragovića, koje su pre rata izmeštene i tako spasene od uništenja. Sad se vraćaju uz "blagoslov" Ministarstva kulture Srbije. Međutim, daleko je veći broj uništene srpske kulturne baštine, a ima i našeg umetničkog blaga koje se prodaje na crnim tržištima u svetu.
 

Nažalost, niko ne postavlja pitanje između 5.000 i 7.000 ikona, kao i drugih crkvenoumetničkih predmeta uništenih za vreme proteklog građanskog rata u Hrvatskoj, kao da to ne predstavlja vrednost. Nije mi poznato da li je to pomenuto u protivtužbi Srbije na tužbu Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online