Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 09.02.2011.
13:41
Vestionline A

Mesić: Komunisti nisu činili zločine

Najava ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka o intenziviranju istrage komunističkih zločina deo je kampanje za izbore, a komunističkih zločina nije bilo, izjavio je bivši hrvatski predsednik, počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Stjepan Mesić.

Stjepan Mesić
 

Kako prenose beogradski mediji, ističući da na Blajburgu nije bilo zločina, već da su se tamo vodile borbe desetak dana nakon kapitulacije Nemačke, Mesić je ocenio da se "radi o kampanji, jer ako se govori o zločinima - to treba postaviti u istorijski kontekst".


U borbi protiv fašista svega 5 odsto komunista

Bivši hrvatski predsednik je za HRT istakao da se ne može govoriti o "komunističkim zločinima", jer je "u narodnooslobodilačkoj borbi učestvovalo najmanje komunista, tek negde oko pet odsto".


Govoreći o zbivanjima na kraju i odmah nakon rata 1945. godine, Mesić je rekao da su ustaše pružale otpor znajući da se zbog zločina koje su počinile ne mogu predati.


Negde je bilo zločina, negde nije

"Na Blajburgu nije bilo zločina. Tamo je bila pobuna, poginulo je nešto malo ljudi. Nakon Blajburga, na Križnom putu je verovatno bilo zločina, ali ove brojke se naduvavaju i od toga nema ništa", rekao je Mesić na tvrdnje da je u Hrvatskoj poznato 718 lokacija sa 628 masovnih grobnica i 171 pojedinačnom grobnicom u kojima je skoro 90.000 ubijenih vojnika NDH, ali i civila, žena i dece.
 

"Samo bi Hrvatska sudila pobednicima"

Istragu zločina starih 65 i više godina Mesić je ocenio kao deo političke kampanje uoči skorih parlamentarnih izbora.

"Ali ljude ne može prevariti", rekao je on i dodao da bi, ako bi se nekom sudilo, Hrvatska bila jedina u Evropi koja bi sudila pobednicima.

"Ako je poginulo 1.500 partizana i 3.000 ranjeno, jasno je da su i na drugoj strani ljudi masovno pogibali i tu se ne može govoriti o zločinima ni o žrtvama", rekao je bivši hrvatski predsednik.


Mesić je podsetio da su velike grupe odmetnika, bivših pripadnika kvislinških formacija, nekoliko godina harale po mnogim krajevima Hrvatske i po Srbiji, očekujući sukob Istoka i Zapada. Oni su se sukobljavali s pripadnicima vojske i milicije i imali su gubitaka, rekao je on.


Priznajući da je od strane partizana počinjen određen broj zločina, Mesić je naglasio da krivica treba da bude individualizovana, a ne da se pričom o komunističkim zločinima nastoji da socijalističko uređenje i antifašizam budu izjednačeni s fašizmom.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 15:00
Mesić je apsolutno u pravu, nije bio u pitanju komunistički zločin nego kazna od strane vojnika u NOVJ za sve pobijene od strane ustaša. Onda kako to ide ko bi gore dođe dole. Da im poglavnik nije zbrisao katoličkim "pacovskim kanalima" visio bi na Kozari ili na Kordunu.
Sreda 09.02.2011. 13:53
Ма да, како да не. Да није можда моја баба?
Sreda 09.02.2011. 13:47
Kako se samo "mali" stipe baca ovim procentima, sve ih drzi u malom prstu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online