Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 28.01.2011.
12:23
Srna A

Marti istražuje i zločin nad Srbima u Sijekovcu

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti potvrdio je spremnost da dođe u Sijekovac kod Broda i započne istragu o stravičnom zločinu u tom selu, kada su pripadnici hrvatske vojske sredinom 1992. ubili 59 žena i dece, kojima su pre streljanja izvadili organe.

Istražuje sve zločine trgovine oganima: Dik Marti
 

Marti je za taj slučaj zainteresovan i zbog sumnje da su u vađenje organa i njihovu prodaju bili upetljani i pojedini pripadnici OVK, koji su u to vreme bili u sastavu zloglasne "Handžar divizije", piše "Pres".

Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini SE Milica Marković tvrdi da je o monstruoznom zločinu u Sijekovcu razgovarala i sa predsednikom Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava u tom telu Hristosom Purgurideso.

Prema njenim rečima, i Purgurides je, baš kao i Marti, zainteresovan da se rasvetli jedan od najstravičnijih zločina u BiH.

"Potrebno je da se podnese zvaničan zahtev ovom komitetu. Marti nam je otkrio sve detalje procedure. Po povratku u BiH razgovaraću sa predstavnicima udruženja i svima koji imaju dokaze o ovom zločinu", rekla je Markovićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da je dobro što je Markovićeva u Savetu Evrope pokrenula pitanje zločina u Sijekovcu, jer bi to moglo biti rešenje slučaja koji je 20 godina obavijen velom tajne.

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost Darko Trifunović, koji je pažljivo analizirao Martijev izveštaj i povlačio paralele sa dostupnim informacijama o stravičnom zločinu u Brodu, izjavio je ranije da sve upućuje na zaključak da je određena grupa istih ljudi umešana u zlodela na Kosmetu i u Posavini.

POVEZANE VESTI

Petak 28.01.2011. 12:28
samo napred marti. ova antisrpska pederska koaliciona dedinjska oligarhija nikada ne bi ni pokusali da zatraze da se sprovede istraga.jedino sto imamo, to je jedna budala koja se seta po hrvatskoj kvazi TVORevini i samo se izvinjava. izvinjava se sto srbi postoje.
Petak 28.01.2011. 12:42
Treba ispitati i proverenog Tudjmanovog UBICU AGIMA CEKUA koji je u to vreme bio Tudjmanov general a kasnije UQK(OVK)ubica na Kosmetu.
Petak 28.01.2011. 12:45
Mora jos nesto da se iznes na videlo, a o cemu se cutalo, onda sigurno ne bi mogli da ucutkaju Martija, jer bi onda fokus javnosti bio jos veci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online