Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.12.2010.
12:47
B. Simonović - Vesti A

Milo otišao da bi se vratio

Opozicija u Crnoj Gori uverena je da će lider DPS-a i dalje iz senke držati konce vlasti da bi u pogodnom trenutku i zvanično ponovo preuzeo vođenje države.

Stvorio državu za sebe: Milo Đukanović

"Ako je išta nesporno za Mila Đukanovića, onda je to da je majstor pragmatike koja ga je održala na vlasti 20 godina. Zato i njegov poslednji potez treba posmatrati kao manevar za očuvanje moći."


Ovo je jedan od nebrojenih jučerašnjih komentara kojih su puna crnogorska glasila dan nakon odluke premijera Mila Đukanovića da se povuče sa kormila izvršne vlasti.

Naspram slavopojki onih koji su ga dve decenije podržavali i slepo sledili, glorifikovanja pobednika, pokretača i državnika neprevaziđene harizme i pobedničkog duha stoji gotovo nepodeljena neverica opozicije u njegovu iskrenost.


Prevlađuje uverenje da je i ovo jedan od njegovih veštih manevara, odluka da se pod pritiskom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država skloni u zavetrinu dok na rukama njegovih prijatelja i ortaka u poslovima na rubu zakona ne škljocnu lisice, što je jedan od suštinskih uslova da počnu pregovori za pristupanje Evropskoj zajednici, a potom se na velika vrata vrati na političku i vlastodržačku scenu.


Predrag Bulatović iz Socijalističke narodne partije, jedan od "vršnjaka" Mila Đukanovića u politici, kaže da je on zbog vlasti bio spreman na sve, i da je ovaj potez napravio "da bi dugoročno učvrstio svoju poziciju i bio bezbedan".


Branko Radulović, jedan od lidera Pokreta za promjene, smatra da je Đukanović "ocrnio obraz Crne Gore i osiromašio zemlju", te da će na sve načine pokušati da izbegne sudbinu Iva Sanadera.
 

Balkanski paket

 

- Nekako se poklapa da posle akcije Balkanski ratnik dolazi i akcija Balkanski paket u kojem sa političke scene odlaze Sanader, Đukanović i Tači - kazao je Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, koji je uveren da će odlaskom trojice pomenitih biti potkresana krila organizovanom kriminalu na ovim prostorima.

Goran Danilović, drugi čovek Nove srpske demokratije, veli da je dvodecenijska politička karijera Đukanovića protekla u senci skandala i da će on nesumnjivo i dalje iz senke vladati.


Genci Nimanbegu, poslanik FORCE, kaže da je Đukanović stvorio zemlju u kojoj sve zavisi od jednog čoveka i da se on neće tako lako odreći tog sistema vlasti.


Inače, čelnici Nove i PZP-a, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, odmah pošto je Đukanović obznanio svoju odluku o povlačenju sa funkcije premijera, zatražili su od predsednika države Filipa Vujanovića da raspiše vanredne parlamentarne izbore i upozorili da je, ukoliko ne bude širokih konsultacija oko novog mandatara i naslednika Đukanovića, to siguran znak da neće biti nikakvih suštinskih promena, odnosno da Đukanović, imenujući za naslednika "svog" čoveka, jasno stavlja do znanja da se on nije odrekao vlasti i da će i dalje upravljati iz senke.

Tako je govorio Milo Ðukanović

 

Pojedina glasila iz regiona izvukla su iz dokumentacije i izjave Mila Ðukanovića i napravila svojevrsnu sliku njegovih transformacija i vrtoglavih zaokreta u politici tokom minule dve decenije:


"Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija", kazao je 1990. godine, na početku svoje političke karijere.


"Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koji ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka..."


"Šah sam omrznuo zbog njih i njihovog podaništva šahovnici i mladoj demokratiji tipa kalašnjikov", grmio je godinu dana kasnije protiv Hrvata.

 

"Milošević je nešto najbolje što se moglo dogoditi Jugoslaviji u ovom trenutku kada povampirene fašističke snage u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju da unište sve ono što je stvoreno od '45. do sada. Ponosan sam da u ovim istorijskim trenucima mogu biti rame uz rame s njim,", rekao je Milo 1992. godine.


Tri godine potom on će se, međutim, pokajnčki pokloniti Hrvatskoj i "priznati": "JNA jeste imala jednu definitivno nečasnu ulogu u Hrvatskoj i Bosni!"


"Zbog vekovnih bratskih veza, zajedničke krvi u svim ratovima prolivene, zbog vekovnog sna najboljih Crnogoraca i Srbijanaca, zbog izvesno bolje zajedničke budućnosti, Crna Gora se otvorenog srca i opredelila za život u zajednièkoj državi sa Srbijom", govorio je 1998. godine


Iz tih vremena potiče i njegova čuvena rečenica: "Od svega najviše mrzim četnike, ustaše i stopostotne Crnogorce" da bi ubrzo zatim postao najgrlatiji i najostrašćeniji borac za nezavisnu Crnu Goru.

 

Tako je 1999. godine izjavio: "Prvi put sam čitao nešto o crnogorskoj istoriji tek nakon diplome. Stoga smo 1990. bili nepripremljeni za događaje, s čvrstim uverenjem o jugoslovenstvu kod velikog dela Crnogoraca. Beogradska propaganda o tome da Slovenija i Hrvatska žele da napadnu Jugoslaviju pala je na plodno tlo u Crnoj Gori. Crna Gora je bila žrtva manipulacije, nesposobna da se brani."

 

O švercu

 

- To nije bio šverc već tranzitni posao u skladu sa zakonima u Crnoj Gori - odgovorio je Ðukanović na optužbe za krijumčarenje duvana preko Crne Gore.
- Optužbe za šverc su odvratne političke prevare i pokušaj da se destabilizuje Crna Gora.

Četvrtak 23.12.2010. 13:03
siptarski mafijas, koji drzi svercerski monopol na citavom balkanu. on ce biti aktivan do smrti !
Četvrtak 23.12.2010. 13:02
Тако је мислио и Санадер, и ено га...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online