Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.12.2010.
23:44
Srna A

Peticija za prava Srba izbeglih iz Hrvatske

U Srbiji je počelo potpisivanje peticije za ostvarivanje imovinskih, stanarskih i drugih stečenih prava Srba iz Hrvatske.

Potpisivanje peticije organizovano je u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i među Srbima u rasejanju - u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i evropskim zemljama, i trajaće do 31. januara 2011. godine. Organizatori su dve krovne organizacije srpskih izbeglica iz Hrvatske - Koalicija izbjegličkih udruženja i Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja.

Srbi traže svoja prava od Hrvatske


Ova akcija prikupljanja potpisa treba da osnaži peticiju koju je ranije već prihvatilo stotinu izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske, s ciljem da odlože prijem Hrvatske u EU sve dok ne ispoštuje prava svojih izgnanih građana srpske nacionalnosti.

Pravo na potpisivanje peticije imaju srpske izbeglice, zatim Srbi poreklom iz Hrvatske koji su u Srbiji od 1918. godine, kao i drugi građani Srbije koji u toj zemlji imaju bilo kakvu imovinu.

Svi zainteresovani za potpisivanje peticije treba da se obrate Koaliciji udruženja izbjeglica u ulici Kraljice Marije 47/2 u Beogradu ili na telefone 381/11-38-20-250 i 381/063-76-86-837.

Peticija koju su pokrenule ove dve krovne organizacije srpskih izbeglica iz Hrvatske poslata je krajem oktobra na 155 relevantnih adresa, uključujući državne organe Srbije i Hrvatske i UN, Savet Evrope i Evropsku komisiju, OEBS, vlade svih 27 zemalja članica EU, SAD, Rusiju, Kinu, kao i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Peticija je usledila nakon što je 30. juna Brisel dao saglasnost Hrvatskoj da otvori Poglavlje 23 koje se tiče poštovanja ljudskih prava, a da se u uslovima ne spominje rešavanje problema izbeglih Srba.

U peticiji se od EU traži da u pregovorima sa Hrvatskom ne dozvoli zatvaranje Poglavlja 23 dok ne reši sva otvorena pitanja izbeglica.

Miodrag Linta

"Peticija apsolutno nije uperena protiv Hrvatske, jer verujemo da je i u njenom interesu da nema nezadovoljnih građana, a istovremeno treba da podstakne vlasti Srbije da se adekvatnije založe za prava Srba", rekao je predsednik Koalicije izbjegličkih udruženja Miodrag Linta.

On je naglasio da srpske izbeglice iz Hrvatske nisu zadovoljne što je na sastanku predsednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića "koncept temeljnih ljudskih prava zamenjen, konceptom osnovnih potreba".

Linta je objasnio da je u suštini prihvaćen hrvatski koncept koji se svodi na stambeno zbrinjavanje izbeglica, a koji je diskriminatorski budući da je uslovljen povratkom i visokom otkupnom cenom stanova.

"Mi na taj koncept ne pristajemo, jer ključno pitanje nije povratak, već poštovanje prava, a stvar je pojedinca kako će da raspolaže pravima u skladu sa svojim potrebama", naglasio je Linta.

Pre ulaska Hrvatske u EU ili - nikad?!

 

Predsednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir istakao je da se peticijom u 12 tačaka traži obnova imovine uništene u ratu i "terorističkim akcijama" ili pravična naknada, kao i vraćanje nasilno oduzete i uzurpirane pokretne i nepokretne imovine.
 

Milojko Budimir

Izbegli Srbi iz Hrvatske zahtevaju da im se vrate stanarska prava ili isplati pravična naknada za nezakonito oduzete stanove, zatim isplatu dinarske i devizne štednje i zaostalih penzija, kao i pravo na rekonvalidaciju radnog staža ostvarenog u Republici Srpskoj Krajini.


Oni ne odustaju ni od prava na deonice i akcije ili naknadu za neučestvovanje u procesu privatizacije, a traže i reviziju presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih i prestanak etnički motivisanih suđenja, kao i završetak ekshumacija i identifikacija nestalih.


Budimir je istakao da ova pitanja moraju biti rešena pre ulaska Hrvatske u EU, jer će u suprotnom biti zaboravljena.

POVEZANE VESTI

Petak 17.12.2010. 15:35
Poštovani administratore, izbrisali ste moj komentar na ovaj tekst. Smatram da to nije demokratski i ograničava slobodu izražavanja. Znači ponavljam, Miodreag Linta je prevarant. Neka javno kaže kako finansira SDF-srpski demokratski forum i neka dokaže poreklo svoje imovine. Zašto ne spominje ratne zločine nad srbima u Sisku nego mlati praznu slamu sa nekim peticijama. O tome nema hrabrosti da priča.
Četvrtak 16.12.2010. 11:44
Potpuno ste u pravu.l Puna podrska!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online