Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 23.11.2010.
08:47
E. V. A

Milionske zarade na proviziji

Iako preciznih podataka za prvih deset meseci ove godine još nema, izvesno je da su banke koje posluju u Srbiji naplaćujući provizije za svoje usluge zaradile više miliona evra. Banke imaju širok asortiman usluga ili proizvoda koje nude klijentima, ali svaka od usluga se naplaćuje, mada ti troškovi nisu vidljivi tako da ih uobičajeno nazivamo "skriveni troškovi".

Lagano do profita

Kad klijenti otvaraju račune u banci preko kojih primaju zarade najčešće nisu ni upućeni da će za tvz. vođenje računa mesečno plaćati nadoknadu, koja i nije tako niska.

Pravni osnov za ubiranje novca od provizije uopšte nije sporan, ali za građane Srbije koji u proseku primaju mesečnu zaradu od tristotinak evra, provizije banaka nisu beznačajna stavka.


Činjenica je da gotovo sve banke nude besplatno otvaranje računa, ali se održavanje naplaćuje od 100 (0,94 evra) do 300 dinara (2,83 evra) mesečno.


Banke nisu darežljive ni kad je reč o naplati drugih vrsta provizije, tako da za nalog za uplatu kod druge banke naplaćuju minimum 35 dinara (0,33 evra), a maksimalno čak 5.000 dinara (47,16 evra).


Za slanje opomene da ste u nedozvoljenom minusu banke najčešće naplaćuju 200 dinara (1,88 evra), dok ćete za neopravdanu reklamaciju za čekove u nekim bankama platiti 300 dinara (2,83 evra).


I banke u inostranstvu naplaćuju provizije, ali čini se da su u one u poređenju sa mesečnim primanjima znatno umerenije. Tako, primera radi, vođenje ličnog ili drugog konta (računa) u švedskoj Swedenbanci je besplatno, dok se uplate na račun u drugoj banci naplaćuju od 50 (za štediše banke) do 100 kruna (za one koji nisu štediše te banke).
 

Lepa zarada


Ekonomista dr Ljubomir Madžar u izjavi za "Vesti" objašnjava da provizije banaka zavise i od troškova koje ta banka napravi tokom pružanja usluge klijentima.

 

 

Rizik poslovanja: Dr Ljubomir Madžar
 


- Ipak, logično je zaključiti da je visina bankarske provizije znatno iznad troškova banke. Tako da banke dosta lepo zarađuju, ali ne treba zaboraviti da su izložene riziku poslovanja koji u našoj zemlji izvesno postoji - smatra dr Madžar.

U Austriji troškove vođenja računa u zavisnosti od banke do banke klijent u proseku plaća od 47,23 evra (banka BAWAG), pa do 77,16 evra (PSK Bank) na godišnjem nivou.

Za slanje novca u zemlje izvan EU, austrijske banke za iznose ispod 2.100 evra naplaćuju od šest do 22 evra, dok transfer novca koji se odvija između banaka unutar EU se ne naplaćuje.


U Švajcarskoj je otvaranje računa u bankama besplatno, dok se usluga održavanja računa naplaćuje oko 1,5 franaka (Hypothekarbank).

Neke banke imaju limit, tako da održavanje računa do 10.000 franaka naplaćuju sedam franaka, dok je za one koji imaju više od 10.000 franaka besplatno (UBS).


Ponuda i konkurencija u moru nemačkih banaka je nepregledna, što dovodi do toga da se one utrkuju ko će u povoljnostima privući nove klijente.


Pojava internet banaka je naterala i klasične banke da smanje ili potpuno ukinu naplatu nameta. Tako, ako se plata prima preko neke banke to automatski znači da se za vođenje računa ne naplaćuju. Ipak, i u Nemačkoj postoje banke koje naplaćuju ove usluge, a raspon se kreće od dva evra u Folksvagen banci do 21 evro u Dojče banci na mesečnom nivou.


U francuskim bankama otvaranje računa je besplatno, a i održavanje tekućeg računa se ne naplaćuje.

Utorak 23.11.2010. 08:54
U Srbiji, zemlji monopola, je ovakva situacija očekivana.
Utorak 23.11.2010. 10:58
može li meni g.dinkić i ostali para-stručnjaci da objasne šta su to nama dobro donijela strana ulaganja?muzu zemlju gdje stignu,zaštićeni kao medvjedi ja ne vidim da običan svijet ima ikakav boljitak od njihovog" ulaganja"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online