Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.11.2010.
13:04
N. S. Preradović - Vesti A

U Srbiji dužna i svaka beba

Srbija se suočava sa konstantnim povećanjem zaduženosti, što će u budućnosti znatno opteretiti građane, kao i buduće generacije, zbog čega je već danas svaka beba koja se rodi u otadžbini odmah zadužena 1.567 evra, kaže u razgovoru za "Vesti" Goran Nikolić, ekonomista beogradskog Centra za novu politiku.

Goran Nikolić, ekonomista Centra za novu politiku
 

Koliko je Srbija trenutno zadužena?
 

- Ukupni unutrašnji i spoljni dug države trenutno iznosi 11,6 milijardi evra, i to bez najavljenog kredita od 250 miliona evra koji država namerava da uzme za pokrivanje minusa u budžetu. To zapravo znači da je svaka beba koja se u Srbiji rodi u startu dužna 1.567 evra!
 

Znači li to da smo prezaduženi?
 

Bez većih oscilacija kursa

Kako procenjujete kretanje vrednosti dinara?
- U poslednje dve-tri godine Srbija je imala pad dinara tokom zimskih meseci, ali mislim da ćemo ovog puta imati više kapitalnih priliva što će nam pomoći da zadržimo vrednost domaće valute. S druge strane, tokom decembra tradicionalno dolazi do velikih odliva, kao i do priliva, tako da ćemo morati da vidimo kako će se stvari odvijati. Ali ja nisam pesimista.

- Još nije zagustilo jer građani Srbije su manje zaduženi od država u regionu. Poređenja radi, svaki stanovnik Crne Gore duguje gotovo 2.000 evra, Hrvatske oko 5.000 evra, a Slovenije blizu 7.000 evra. Ipak, zabrinjava činjenica da će zaduženost naše zemlje u budućnosti rasti, naročito posle donošenja zakona o restituciji jer će nadoknada štete, razumljivo, pasti na teret građana Srbije.
 

Zabrinjava i činjenica da će ciljana inflacija za ovu godinu biti znatno prekoračena?
 

- Da, ciljana inflacija od maksimalnih osam odsto biće prekoračena i iznosiće od 9 do 9,5 odsto. Činjenica je da je centralna banka odustala od ciljane inflacije za ovu godinu, što je relaksiralo njenu politiku kursa.
 

Koliko je dinar oslabio u poslednje dve godine?
 

U krizi smo 30 godina

Koliko traje kriza u Srbiji?
- Kriza kod nas traje od 1980. godine i od tada praktično nismo imalu dobru ekonomsku godinu. Početak krize se poklopio sa Titovom smrću, ali se i ranije pričalo o krizi, ali ona nije bila dramatična zbog kredita koji su odlagali tu nevolju.

- Dinar je od početka izbijanja krize u poslednjem tromesečju 2008. pa do septembra 2010. godine nominalno oslabio 28 odsto, dok je realni pad prema evru iznosio oko 14 odsto. Generalno gledano, od početka ekonomske krize dinar je valuta koja je, posle ukrajinske grivne, najviše oslabila prema evru. Postoje dobri razlozi zašto je to tako. Realno, srpska privreda je u mnogo goroj poziciji nego privrede drugih zemalja u tranziciji: ima višestruko niži izvoz po glavi stanovnika, veću nezaposlenost, manji priliv stranih direktnih investicija, znatno manji BDP po stanovniku.
 

Gde se Srbija ekonomski gledano danas nalazi?
 

- Nažalost, Srbija je jedna od najzaostalijih zemalja u Evropi. To smo bili pre sto godina, to smo i danas. Naše ekonomske teškoće su i posledica političkih grešaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online