Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.11.2010.
17:13
Vestionline A

Prodaja Telekoma nije u interesu građana Srbije

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da prodaja Telekoma nije transparentna, i da nije u interesu Srbije i njenih građana.

Barać je na konferenciji za novinare rekla da vlada već mesecima nije odovorila na pismo koje joj je uputio Savet za borbu protiv korupcije, u kome traži da se objavi odluka i obrazloži predlog nadležnog ministarstva o prodaji "Telekoma".

Verica Barać
 


"Javnost treba da zna šta vlada prodaje, šta je to 51 odsto kapitala Telekoma koji država hoće da proda", rekla je Barać, i istakala da prodaja nije moguća ako se u tom kapitalu nalazi telekomunikaciona infrastruktura. Telekomunikaciona infrastruktura nije u prometu i to je propisano Zakonom o privatizaciji i Zakonom o koncesijama, pa njena prodaja može biti rizična i za budućeg kupca, kazala je Barać.


"Ako vlada proda Telekom, ona prodaje monopol i tržište i prodaće ono što može da zaštiti svakog građanina u Srbiji", istakla je Barać, i ocenila da prodaju može sprečiti samo jak pritisak javnosti i medija.


Na loše posledice prodaje "Telekoma" ukazala je i bivša ministarka telekomunikacija i profesorka Elektrotehničkog fakulteta Aleksandra Smiljanić. Prema njenim rečima, ako država proda najvećeg operatera, doći će do povećanja cena telefonskih usluga, smanjenja investicija i otpuštanja velikog broja zaposlenih.


"To nije nagađanje, to se desilo građanima u Makedoniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori nakon prodaje operatera", dodala je Smiljanić.

Ona je navela da je u zemljama regiona cena telekomunikacionih usluga povećana za četiri do deset odsto, a istovremeno je otpuštanjem radnika došlo do degradacije usluga.


"Prodajom Telekoma država će izgubiti kontrolu nad prihodom od oko milijardu evra, a budžet će biti manji za oko 200 miliona evra, koliki je godišnji profit tog preduzeća", istakala je Smiljanić.


Ona je ocenila da takva prodaja i gubitak novca nisu u interesu građana, već u "nečijem ličnom interesu" i okarakterisala to kao zloupotrebu državnih funkcija i korupciju.


Urednik sajta ekonomija.org Miroslav Zdravković rekao je da prodaja "Telekoma" neće olakšati posledice finansijske krize u Srbiji, kako to vlada obećava.


"Srbija je u ozbiljnom finansijskom riziku, banke više nemaju poverenja u državu i prodaja Telekoma to neće rešiti", zaključio je on, i dodao da je "besmisleno to što vlast pravda prodaje velikih preduzeća pozivajući se na navodne gubitke koje ona ostvaruju".

Sreda 10.11.2010. 17:20
i ne treba. zar niste primetili da je sve do sada uradjeno protiv gradjana srbije. ama bas sve. zasto bi se pravio izuzetak. prodajte sve, ne ustrucavajte se. takav smo narod, srbi. sve mozete. jedino sto ce ostati a necete moci da prodate je GENERAL RATKO MLADIC. e od njega nema zarade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online