Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 04.11.2010.
16:52
Vestionline A

Inflacija do kraja godine između devet i 9,5 odsto

Inflacija u Srbiji na kraju godine biće između devet i 9,5 odsto, što je iznad gornje granice od osam odsto ciljanog nivoa inflacije Narodne banke Srbije, izjavio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Đogović je na konferenciji za novinare ocenio da bujanje inflacije preko planiranih okvira za 2010. godinu umanjuje kredibilitet kako NBS, tako i kreatora ekonomske politike.

On je istakao da će inflacija dodatno obezvrediti primanja stanovništva, a na kratak rok ići će na ruku državi jer će preko većih cena ubirati više poreza i nominalno obezbediti više sredstava za izmirivanje obaveza prema budžetskim korisnicima, ali i za "veštačko naduvavanje" bruto domaćeg proizvoda.

Prodaja ''Telekoma'' uticaće na stabilizaciju deviznog kursa
 


''Zbog probijanja inflacije iznad planiranih okvira u ovoj godini, privrednici će za narednu godinu u svoju cenovnu politiku verovatno zaračunati veću stopu inflacije od one koja se prognozira'', rekao je on.


Đogović je istakao i da naglo bujanje inflacionih tokova i dalje slabljenje dinara unose dodatni nemir kod privrednika jer nepredvidivost postaje ključna odrednica pod kojom preduzeća posluju u Srbiji.


"U tako nesigurnom poslovnom ambijentu strane direktne investicije više su plod slučajnosti nego pravilo i trenutno su podržavane samo preko izdašnih državnih subvencija, što već na srednje staze može imati negativne posledice", naveo je.


Prema rečima Đogovića, zadatak nosilaca ekonomske politike je da u kombinaciji kreditno-monetarne i fiskalne politike spreče da se tokom naredne godine inflacija otrgne kontroli.


On je ukazao da će usled prodaje "Telekoma Srbija" na naše tržište doći obimnija finansijska sredstva koja će u periodu od šest meseci do godinu dana stabilizujuće delovati na devizni kurs, čime će, bar sa te strane, biti smanjen pritisak na inflaciju.


Đogović je napomenuo i da će do prodaje "Telekoma" biti nastavljeno "klizanje" kursa, uz određene sezonske oscilacije, koje će biti nastavljeno i kada budu potrošena ta sredstva ukoliko ne budu poboljšane ekonomske performanse Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.11.2010. 16:54
gde je dvojka ispred devetke. malopre je bila. nisam blesav. VRACAJ TE dvojku.
Četvrtak 04.11.2010. 17:26
bas sad komentarisem sa babom od 87 ljeta i kazem joj za inflaciju od 9,5 odsto,ona kaze pa i to je nesto,bolje ista nego nista!
Subota 06.11.2010. 00:05
Gospodine Djokovicu, kreditno-monetarna i fiskalna politika,nigde u svojim instrumentima nema kao alat- PRODAJA PROFITABILNE KOMPANIJE DA BI SE DELIMICNO NA KRATKE STAZE- pokrila ili opravdala losa ekonomska politika koju vodi NBS i ministar finansija. Na stranu vasa analiza ali trebali ste i dodati da ovo sto ce da se uradi sa telekomom predstavlja jos jedan od pogubnih poteza nasih "cenjenih" stranackih ekonomista, a ne da predstavljate prodaju kao jedini izlaz, naravno to i jeste odlican potez da se produzi "miran" san gos.Tadicu i njegovih "beba"- Dinkic, Djelic i ostalih politickih nadrilekara. Ako ovako nastave i dalje... crno nam se pise!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online