Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.11.2010.
20:07
Tanjug A

NATO donirao milione evra Srbiji

Poverilački fond programa NATO - "Partnerstvo za mir" od juna 2006. donirao je osam miliona evra za razne projekte pomoći višku vojnog kadra u Srbiji, a s tim biće nastavljeno do polovine 2011, najavila je ambasada Norveške u Beogradu.

Novac dolazi posle osiromašenog uranijuma

Zahvaljujući tome, da sada je više od 5.660 bivših oficira, podoficira i civilnih lica na službi u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, koristilo usluge individualnog savetovanja i registrovalo se za pomoć u regionalnim kancelarijama IOM-a u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ili Kraljevu.


Njih 4.172 je dobilo bespovratnu finansijsku pomoć za započinjanje ili proširenje već postojeće samostalne delatnosti, pomoć za finansiranje kraćih specijalističkih kurseva, ili pomoć u formi subvencije na zaradu kod poznatog poslodavca.


U sklopu ovih aktivnosti otvoreno je 3.227 novih mikro i malih preduzeća, a 425 bivših pripadnika vojnih snaga se zaposlio u već postojećim firmama u Srbiji, navodi se u saopštenju.


Od juna 2006. godine, 18 evropskih zemalja na čelu sa Kraljevinom Norveškom, udruženih kroz Poverilački fond programa NATO "Partnerstvo za mir" pruža svesrdnu podršku aktuelnoj reformi sektora odbrane u Srbiji.


To su Italija, Danska, Holandija, Španija, Austrija, Velika Britanija, Češka, Luksemburg, Slovačka, Slovenija, Finska, Irska, Island, Poljska, Bugarska, Mađarska i Švajcarska, kao eksterni donator.


Projekat realizuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u bliskoj saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije.


Cilj projekta je podršku reformi sektora odbrane u Srbiji, kroz nadopunjujuće reformske aktivnosti koje su već planirane i identifikovane od strane Ministarstva odbrane,
To se odnosi na jačanje kapaciteta za delovanje u reformskim aktivnostima, jačanje socio-ekonomske reintegracije bivših pripadnika vojnih snaga u civilni život i doprinos daljem jačanju stabilnosti regiona.


Projekat ima značajan uticaj na socio-ekonomski razvoj Srbije a prema analizama koje je nedavno sproveo IOM, "na svaki evro koji je kroz projekt investiran, 1.83 evra odlazi u budžet Srbije".


Procenjuje se da je kroz projektne aktivnosti država ostvarila korist od oko šest miliona evra, navodi se u saopštenju.


Na osnovu izuzetnih rezultata koji su ostvareni tokom prethodne četiri godine realizacije projekta, predstavnici zemalja donatora su odlučili da podrže njegov nastavak i tako u potpunosti podrže završetak reformskih aktivnosti Ministarstva odbrane.


Tim povodom ambasador Norveške u Beogradu, Nils Ragnar Kamsvag i šef Misije IOM-a za Srbiju Gregoar Gudstejn, potpisaće 4. novembra aneks sporazuma koji se odnosi na nastavak projekta do kraja juna 2011. godine.

Za osam meseci 800 miliona evra investicija

 

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija u prvih osam meseci ove godine privukla 800 miliona evra stranih direktnih investicija, iako nije bilo nekih većih privatizacionih transakcija.
 

Božidar Đelić

Đelić je, na Desetom ekonomskom samitu Republike Srbije, podsetio da je u prošloj godini registrovano 1,8 milijardi evra stranih direktnih investicija.

  Pred našom zemljom su i dalje mnogobrojne strukturne reforme i otvaranje tržišta, zbog čega se i prodaje većinski paket u "Telekomu Srbija", rekao je Đelić, na skupu koji se održava u organizaciji grčke Comokos grupe.


Đelić je naglasio da će poboljšanje poslovne klime Srbija nastaviti da privlači strane investitore, posebno u domenu infrastrukture, i pozvao grčke firme da učestvuju u projektima vezanim za Koridor 10.


On je ukazao da će prioritet države u narednom periodu biti suočavanje sa problemom nezaposlenosti, koja je dostigla skoro 20 odsto, kao i sa problemom povećanja siromaštva i dodao da je jača socijalna komponenta nužna da bi se očuvala socijalna kohezija, što je takođe neophodno za nesmetan rad investitora.


Podsećajući da je vlada zamrzla plate u javnom sektoru i penzije od kraja 2009. godine, što je uz slabljenje dinara prema evru smanjilo kupovnu moć građana Srbije, Đelić je rekao da su to su osetili i strani ulagači, posebno u oblasti telekomunikacija i trgovine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.11.2010. 20:15
Ja moram da se javno odreknem ovih na vlasti. Oni nisu moji, ja sa njima nemam nikakve veze. Niti su oni mene pitali za taj nato, niti bih ja pristao da dajem dupe tom natu, a oni mogu slobodno. Ovi na vlasti nisu moji i ja njih ne poznajem. To nisu srbi, to su neke amebe
Ponedeljak 01.11.2010. 22:03
mozda im duguju za ono sto su '98 postavljali lokatore, a sad su na vlasti pa mozda im opet zatrebaju.
Ponedeljak 01.11.2010. 21:09
Alo, mik, veliki broj Grckih firmi je na prstima trenutno jer Grcka u naredna dve nedelje ce dati izvestaj da li ce bankrotirati, nego buti car pa daj na uvid javnosti koje su to "grcke" firme i ko im je vlasnik?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online