Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.09.2010.
12:12
Press, Vestionline A

"Državnog" ulja nema po radnjama

Količine suncokretovog ulja iz robnih rezervi koje košta 119 dinara sporo stižu do trgovina u Srbiji, a u manjim radnjama i unutrašnjosti ulja ima samo po ceni iznad 140 dinara.

Potrebno 2.000 kamiona da se isporuči svo ulje iz robnih rezervi

U prethodnih pet dana iz Robnih rezervi isporučeno je milion litara jestivog ulja trgovinama širom Srbije, ali u velikom broju radnji i dalje ga ima malo ili ga uopšte nema! U ponudi je uglavnom ulje čija cena je oko 145 dinara za litar, što je 25 dinara više od "državne".

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da postoje teškoće u isporuci svih pet miliona litara, koliko je odvojeno za ovu intervenciju, ali da će u narednih tri do četiri dana „državnog" ulja biti u 80 odsto prodavnica koje su potpisale ugovor sa Republičkom direkcijom za robne rezerve. Prema njegovim rečima, najkasnije za desetak dana ulje će stići i do manjih, lokalnih radnji.

"Dijamant" izjednačio cenu sa "državnom"

 

Zrenjaninska Industrija ulja "Dijamant" odlučila je da akciono proda 1,5 miliona litara jestivog rafinisanog ulja i to po ceni koja ne bi trebalo da bude viša od 119 dinara po litru. Direktor Željko Brozović kaže da se kompanija na taj potez odlučila kako bi izašla u susret potrošačima koji su svakodnevno suočeni s poskupljenjem gotovo svih životnih namirnica.

"Intervencija od pet miliona litara zapravo podrazumeva konvoj od nekih dvadeset kilometara, odnosno 2.000 kamiona. Taj posao rade trgovci koji su se prijavili. Njihovim kamionima ulje se od fabrike do radnji dovozi širom Srbije. Tako da trgovci prave i raspored u kojim količinama i kojom dinamikom će se prodavnice snabdevati“, kaže Milosavljević.

Od pet miliona litara suncokretovog ulja iz robnih rezervi građanima Novog Sada biće isporučeno 200.000 litara, za Niš je odvojeno 160.000, Novi Pazar 60.000, Suboticu 120.000, a za Beograd milion litara. Zaključno sa utorkom ukupno je isporučeno milion litara - navodi Milosavljević, i dodaje da tehnički nije bilo moguće da se za svega nekoliko dana pokrije cela Srbija dovoljnim količinama.

Prema njegovim rečima, spisak trgovaca koji su potpisali ugovor sa državom se dopunjuje, a između 600.000 i 800.000 litara ulja biće isporučeno manjim radnjama.

U Beogradu ulja iz robnih rezervi po ceni od 119 dinara ima samo u megamarketima, dok ga male radnje uopšte nisu ni dobijale. Prodavci tvrde da su ulje poručili, ali još čekaju da stigne. U marketu "Si end Si" na Trgu Nikole Pašića ulja nemaju već mesec dana. Kupci su, kažu, pokupovali sve količine po starim cenama čim je najavljeno poskupljenje. Od tada u ovu trgovinu ulje uopšte nije stizalo. Čak i u "SOS" marketima nema ulja po 119 dinara, a najjeftinije košta 128 dinara. U radnjama "Višnjice" takođe se čeka na ulje iz robnih rezervi. Tamo se može samo pazariti "Dijamantovo" po ceni od 125 dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online