Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.09.2010.
10:28
blic.rs A

Vojvodina traži pare od Srbije

Iako su vojvođanski čelnici krejem prošle godine optimistično najavljivali da će za prenos 153 nadležnosti sa Republike na pokrajinu biti dovoljno šest meseci, ovaj proces ide znatno sporije, pa više niko ne krije da je Statut Vojvodine zapeo u praksi, jer Republika, navodno, ne izdvaja dovoljno novca.

Pare uvek fale...
 

Vojvođani krivicu svaljuju na republičku vlast koja im je odmah ponudila više od dve trećine nadležnosti, ali ne, kako kažu, i sredstva, pa je pokrajina pod svoje okrilje kompletno preuzela samo tri nadležnosti, neke inspekciske sližbe i osnovala Razvojnu banku Vojvodine.

- Do sada je prenet deo nadležnosti, poput zaštite životne sredine, gazdovanja Navionalnim parkom “Fruška gora” ili preuzimanja dela inspekcijskih službi- objašnjava za "Blic“ Dragoslav Petrović, vojvođanski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i funkcioner DS.


Petrović naglašava da ima i dosta mistifikacija oko prebacivanja novca za finansiranje novih nadležnosti iz republičkog u pokrajinski budžet, što je uslov za prenošenje nadležnosti:


- Problema, naravno, ima, ali su oni vezani isključivo za nevolje sa punjenjem budžeta zbog ekonomske krize - kaže Petrović i dodaje da je, kako sada stvari stoje, kraj 2011. godine realan rok da se na vojvođansku administraciju prenesu sve nadležnosti, predviđene pokrajinskim Statutom, odnosno republičkim zakonom koji reguliše tu oblast.


Stoga nastavlja Petrović:


- Nijednu nadležnost ne preuzimamo dok se ne obezbede i odgovarajuća sredstva za sprovođenje tih nadležnosti. Dešava se da novac ne stiže iz republičkog budžeta u naš, ali nema nesporazuma oko toga šta treba preneti. Jer budžet Srbije je sačinjen tako da se jasno vidi šta treba da ide Vojvodini. Prema tome, ako za neke nadležnosti ne budu obezbeđena sredstva ili pokrajina ne obezbedi kadar za obavljanje tih obaveza, mi to ne preuzimamo, a za ono što je preuzeto, pare su obezbeđene - objasnio je Petrović

Fale zakoni o finansiranju i imovini

U vladajućoj koaliciji, različito tumače ovaj usporen proces. Predsednik pokrajinskog paralemnta Šandor Egereši (SVM) i lider LSV Nenad Čanak razlog vide u tome što republička vlada nije do kraja marta usvojila zakone o finasiranju i imovini.


Prema Egerešijevoj oceni, ova proces odvija se veoma sporo jer republička vlast nije obezbedila finansijska sredstva za tu namenu.


-Neophodno je da Skupština Srbije što pre usvoji zakone o javnoj svojini kako bi bilo precizirano šta pripada pokrajini, a šta lokalnim organima vlasti i zakon o finasiranju. Prema Ustavu, republika je dužna da za poverene nadležnosti obezbedi i sredstva. Tako je, uprkos prelasku 80 ekoloških i poljoprivrednih inspektora u vojvođanske ruke, republika i dalje dužna da za njihove godišnje zarade obezbeđuje 134 miliona dinaraa ona to teško da ne čini- kaže Egereši.

Neće nadležnost nad putevima

Upravo zbog još nedefinisanih imovinskih finansijskih obaveza, pokrajina neće da preuzme nadležnost nad gotovo 1.700 kilometara puteva drugog državnog reda. U održavanje putne infrastrukture, “Srbijaputevi” su prošle godine, u prvih 10 meseci, iz republičkog budžeta utrošili 814 miliona dinara, što znači da bi u ovoj godini, za istu namenu pokrajinska administracija da je prihvatila preuzimanje trebala da obezbedi oko milijardu dinara iz budžeta pokrajine.


- Nemamo mogućnosti da iz svog budžeta to finansiramo, pa ne možemo da preuzmemo nešto za šta nemamo novca - kaže Egereši navodeći da će puteve do daljeg održavati Republika.


Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodna poslanica Aleksandra Jerkov kaže da “prenos nadležnosti ide prilično sporo, ali ono što je mnogo veći problem je to što prenos ne prate finansije“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online