Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.09.2010.
02:14
Tanjug A

"Vlada čini sve da se poboljša ekonomsko stanje"

Premijer Mirko Cvetković rekao je da niko u Vladi Srbije nije protiv povećanja plata, ali da ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži. On je za "Press" istakao i da je i sam nezadovoljan što je proizvodnja u Srbiji mala, kao i da vlada čini sve što može da poboljša ekonomsko stanje u zemlji.

Na pitanje "kako je biti na čelu Vlade Srbije, koja ima najmanju platu u regionu", odgovorio je: "Mislim da to nije tačno, statistika govori drugačije. Srbija nema najmanje plate u regionu, ali imamo znatno manje plate od Hrvatske, Slovenije... Kad povećamo proizvodnju i plate će da porastu. Od Nove godine očekujemo povećanje zaposlenosti i to je jako važna poruka, jer će tada i plate porasti".


Na konstataciju da se privrednici žale da nemaju dobru komunikaciju sa vladom i da ona nema privredni koncept, premijer je odgovorio da vlada sa privrednicima ne komunicira pojedinačno, već na granskoj osnovi, na nivou udruženja.


"Nastojimo da čujemo njihove probleme i pokušamo da im pomognemo da ih reše", kazao je Cvetković i dodao da veruje da ova vlada ima verovatno najintenzivnije kontakte sa privredom u poslednjih nekoliko godina.


"Kriza je bila dodatni razlog da se konsultujemo i veliki broj antikriznih odluka rezultat je upravo tih dogovora", istakao je on.

Mirko Cvetković

Premijer je kazao da je vlada je bila spremna da pomogne u transakciji oko "Droge Kolinske" odnosno "Soko Štraka", "ali ne kupovinom, već da se razgovorima sa stranim bankama pomogne našim privrednicima da dobiju kredite kako bi učestvovali u toj kupovini".


"Imao sam razgovore sa jednim brojem privrednika i to smo dogovorili. Obezbedili smo im kreditne linije, ali posle toga nikakvog odgovora sa strane privrednika nije bilo", naveo je on.


Premijer je istakao da vlada ispituje uzroke nestašice mleka i ostalih životnih namirnica.
"U startu je bilo dilema da li su nestašice posledica objektivnih okolnosti ili je u pitanju stvaranje veštačkih nestašica sa ciljem da se neopravdano povećaju cene. To su malverzacije i vlada to neće dozvoliti", kazao je predsednik Vlade Srbije.


"Nadležna ministarstva i inspekcijske službe su dobile nalog da spreče pokušaje stvaranja haosa na tržištu. Utvrdiće se stanje zaliha u mlinsko-pekarskoj industriji i kod proizvođača mleka, mlečnih proizvoda i jestivog ulja. Vlada će iskoristiti sve mehanizme da interveniše i obezbedi redovno i kvalitetno snabdevanje.

To podrazumeva sve zakonske mere protiv malverzacija, kao i, ukoliko bude bilo potrebno, aktiviranje zaliha iz Robnih rezervi ili interventni uvoz. Naravno, razmotrićemo i mogućnosti povećanja subvencija za podizanje obima i kvaliteta proizvodnje", dodao je premijer.


On je podsetio da je Vlada Srbije odlučila da proda većinski paket akcija "Telekoma" u konkurentnom i otvorenom postupku strateškom partneru koji će omogućiti ubrzani razvoj tog preduzeća i sektora telekomunikacija u celini.


"Kao što sam više puta rekao, cilj vlade nije da proda 'Telekom' po svaku cenu, već isključivo za onu koja adekvatno vrednuje resurse i razvojni potencijal preduzeća. Postoji izraženo preliminarno interesovanje strateških partnera iz Evrope i sveta, što je pozitivan signal za uspeh ove transakcije, koju planiramo i formalno da objavimo u septembru.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.09.2010. 05:39
Vlada čini sve da se poboljša ekonomsko stanje svoje a ne gradjana Srbije. To je istina lopove.
Nedelja 05.09.2010. 09:07
Za početak, smanji sebi platu i tvom vozaču i sekretarici i savetniku i saradniku i pomoćniku i šefu kabineta i .... Koliko još imaš, predsedniče, oko sebe?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online