Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.07.2010.
12:29
S. Lalić - Vesti A

Slovenačko kukavičje jaje

Da je neko pre dvadesetak godina rekao vojvođanskom seljaku da će se na zelenim pijacama, kvantašima i prodavnicama mešovite robe kupovati poljoprivredne proizvode uglavnom iz inostranstva, zasigurno bi mu odbrusio da je lud.

Srpski proizvođač uzgoji odlično voće, proda ga u bescenje Slovencima, a oni mu onda papreno prodaju voćne sokove...
 

Jovo Smrzlić, inženjer poljoprivrede iz Šida, upozorava da se u Srbiju uvozi bez ikakve kontrole.
 

- U megamarketu domaći kupac pazari pasulj i beli luk iz Kine, Grčke, Turske, Kazahstana i ne znam još sve odakle. Najčešći odgovor za nekontrolisan uvoz svega i svačega je ''cene su povoljnije''. Ali, situacija na terenu kaže drugačije! Evo, ovde na području Sremskog okruga, na ovim plodnim oranicama uzgaja se prvoklasan krompir, crni i beli luk, paradajz, paprika, kupus, karfiol, u modernim plastenicima povrće stiže vrlo rano i po ceni je vrlo konkurentno uvoznoj robi - kaže Smrzlić. 

Prosto deluje nestvarno da sremski proizvođači vina uvoze grožđe iz Makedonije i Grčke pod izgovorom da ga nemaju dovoljno.
 

- Podneblje Iriga imalo je najbolje breskve i jabuke ajdare decenijama unazad, baš kao i grožđe. To su dobro namirisali Slovenci, još davnih godina pre raspada SFRJ. Lukavo i mudro su nam uvalili kukavičje jaje i u Irigu otvorili ''Fruktalovu'' fabriku za proizvodnju sokova, pod izgovorom kako će zaposliti radnu snagu iz tog dela Srema. Zauzvrat oni su u bescenje dobijali najbolje vrste breskvi, jabuka, grožđa, kajsija i od toga pravili sokove i nama ih prodavali po paprenim cenama!
 

Uvozimo i jabuke, kruške, lubenice, dinje iz Grčke, Turske, Makedonije a imali smo ih da ih jede pola Evrope! Stoga su mnogi proizvođači, razočarani ovakvom politikom, uništili svoje zasade kvalitetnog voća, a vinogradi su ostali u parlogu.
 

- Nekadašnji sremskomitrovački gigant ''Pinki'' imao je svoje hladnjače, specijalno napravljene za jednu od najkvalitetnijih vrsta kruške ''viljamovke'' za čuvenu rakiju, a za njom su naprosto poludeli Italijani. ''Pinkija'' više nema, hladnjače je neko kupio "za tepsiju ribe'', odneo ih, niko ne zna ni gde ni kako, zasadi krušaka su opustošeni, i to je kraj tužnoj priči. Takvih primera širom Vojvodine je na pretek - gnevno veli Sava Stanković, inženjer poljoprivrede, jedan od najcenjenijih kada je u pitanju naše voćarstvo.
 

Goran Radovanović, zaštitnik potrošača za opštinu Sremska Mitrovica, kaže da je slična situacija i kod uvoza industrijskih proizvoda.
 

- Naše prodavnice pune su šporeta, veš mašina, televizora, raznih peći, klima-uređaja i još kojekakve druge tehničke robe najčešće uvezene iz Slovenije, razne fabrike iz Nemačke i Austrije preplavile su robom naše radnje. Kinezi nam prodaju sve i svašta, a zalepe marke najpoznatijih evropskih proizvođača. Nema kvalitetne kontrole uvozne robe, pa najčešće kupujemo mačku u džaku - otvoren je Radovanović.

Nema niko idealnu klimu

- Stočarske proizvođače toliko su upropastili uvoznici da su ljudi praktično odustali od gajenja svinja, goveda, ovaca jer nam je slađe mesto iz komora za duboko zamrzavanje u Poljskoj. Pravdamo se lošim vremenskim uslovima, koji ne idu naruku našim proizvođačima, pa kako je u susednim zemljama, je l' oni imaju baš tako idealnu klimu? Jasno je da, što se tiče modernizacije u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji zaista zaostajemo, čak i za nekadašnjim republikama SFRJ, ali to nije razlog da nas preplavi bofl roba - priča Jovo Smrzlić.

Šta uvozi Srbija? Lešnik iz Gruzije, egipatske gaće...

Albanski sir pobedio sjenički

Više ulažemo u kante, nego u selo

Koliko košta kilogram košulja?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online