Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.07.2010.
12:00 >> 08:15h
Lj. Ivanović - Vesti A

"Jat" dužan da obešteti putnike iz Soluna

Incident sa pilotom "Jata" kojem je bez ubeležene produžene letačke dozvole 21. jula poslepodne zabranjeno da bude za komandama aviona ATR 72 na letu iz Soluna prema Beogradu, mogao bi srpskog nacionalnog avioprevoznika skupo da košta.


Naime, nasumičnom kontrolom grčkih vazduhoplovnih vlasti utvrđeno je da kopilot kod sebe nema dokaz da poseduje važeću letačku dozvolu.

Kako saznajemo, kopilot je tu dozvolu imao, prošao je sve potrebne provere, ali, njegovom i greškom kompanije, taj podatak nije unet u letačku knjižicu. Za kontrolore je to isto kao da letač nema dozvolu i oni nisu dozvolili da avion poleti sa putnicima put Beograda.


"Jat" je u nužnoj situaciji reagovao najbrže što je moguće, poslavši drugog kopilota, ali kako je on putovao preko Atine, višesatno kašnjenje i maltretiranje putnika bilo je neminovno. Ako se izuzme mučenje putnika, "Jat" bi mogao lako da se nađe pod posebnom kontrolom vazduhoplovnih vlasti ostalih zemalja u koje leti.


- Grčke vlasti su nalaz svoje inspekcije uneli u centralni sistem koji je dostupan svim drugim državama u Evropi. Nije tačno da se "Jat" zbog očiglednog propusta našao na crnoj listi jer su vazduhoplovne vlasti svake zemlja pojedinačno slobodne da procenjuju da li će neku kompaniju, njene posade i avione posebno kontrolisati. To činimo i mi, ako naši stručnjaci ustanove da za takvim merama postoji potreba - kaže za naš list Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo (DCV).


Za ažuriranje podataka u letačkim knjižicama odgovorni su sami letači, ali i njihovi pretpostavljeni u kompaniji koji su dužni da to kontrolišu i podsećaju na rokove.
 

''JAT'' nije na crnoj listi: Katarina Andrić Milosavljević

- Imao je kopilot sve dozvole, ali nije dolazio u Direktorat da ih upiše. To je ipak nešto o čemu sami letači moraju najviše da brinu - dodaje Andrić-Milosavljević.


Mučna okolnost je naljutila i ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića koji traži kažnjavanje odgovornih.


- Neko mora da bude kažnjen zbog neopravdanog kašnjenja "Jatovog" aviona iz Soluna i to je stav Komisije za bezbednost tog ministarstva. Putnici će sigurno biti obeštećeni - izjavio je Mrkonjić.


U sindikatu pilota "Jata" ne znaju kakvoj se sudbini može nadati kopilot sa leta iz Soluna.


- Kopilot je prošao sve testove, zdravstvene i simulator, ali je mislio da mu dozvola ističe 23. jula, a zapravo je isticala u ponoć 20. jula, a on to nije proverio. Da li će i kako biti kažnjen ne mogu da kažem jer o tome odlučuju direktori. Ja svoju dozvolu nosim u sakou stalno, a u dva navrata, kada sam menjao sako, zaboravio sam da je ponesem, pa sam se sa aerodroma vraćao kući po nju - kaže za "Vesti" Dragan Divić, predsednik Sindikata pilota "Jata".
 

Pravo na novčanu odštetu

 

Osim lupe pod kojom bi se mogao naći "Jat" na drugim aerodromima u Evropi, kompanija bi se mogla naći u dodatnoj neprilici, s obzirom na to da je prema slovu pravilnika DCV u takvim situacijama kompanija dužna da novčano obešteti svakog putnika koji to bude zatražio.

 

Prema članu 7. i 8. Pravilnika o pravu putnika kod uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja letova i velikog kašnjenja letova, kompanija, u ovom slučaju "Jat", dužna je da novčano obešteti svakog putnika za kašnjenje duže od dva sata. Za letove do 1.500 kilometara novčana nadoknada je 250 evra, a za letove duže od 1.500 kilometara nadoknada iznosi 400 evra po putniku.


- Nažalost putnici često ne znaju za svoja prava, a mi savetujemo da se, ukoliko kompanija ne odgovori njihovom zahtevu duže od 15 dana, za pomoć obrate DCV-u - kaže Katarina Andrić-Milosavljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online