Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
16:55
Vestionline, Tanjug A

Uskoro će i stranci moći da proizvode oružje u Srbiji

Stranim investitorima biće omogućeno da budu vlasnici fabrika za proizvodnju naoružanja i vojne opremu u Srbiji, predviđeno je novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, a čije se usvajanje očekuje u maju.

Reuters
 

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović kaže za Tanjug da novi zakon jasno definiše i mogućnost da inostrani ulagač bude deo Odbrambene industrije Srbije (OIS) kao i na koji način strani kapital može da uđe u državna vojna preduzeća.

- Zakon definiše mogućnost da stani ulagač osnuje kompaniju koja proizvodi naoružanje i vojnu opremu. Strani ulagač mora da ima jasnu strategiju investiranja, prethodne reference, kao i da se njegovi planovi uklapaju u odbrambenu strategiju države - kaže Miloradović. 

Podseća da je i do sada postojala mogućnost učešća stranog kapitala u vlasništvu državnih preduzeća, ali da zakon nije bio potpuno precizan. Novi zakon omogućava i da strana kompanija može biti manjinski partner državnim namenskim kompanijama sa 49 procenata u vlasništvu.

Strane investicije u namenskoj industriji su inače već prisutne, poput preduzeća "Lorens Valter Srbija" koja je u potpunosti u stranom vlasništvu, zatim "Patrimons Automotiva" koja je uložila novac u kruševački 14. oktobar.

U Srbiji je pored osam preduzeća iz grupacije OIS, registrovano još 55 proizvođača naoružanja i vojne opreme od koji su 42 u privatnom vlasništvu.

- Država ima strategiju po kojoj raste broj tih preduzeća i koja definiše kako da se ojačaju kompanije bez obzira na vlasništvo i oblik kapitala - objašnjava Miloradović.

Od ukupno 213 preduzeća koja se bavi izvozom naoružanja i opreme, njih 63 su i proizvođači, a zapošljavaju 20 hiljada radnika.

Miloradović kaže da ono što govori "u prilog žilavosti namenske industrije", je to što je ona iz sopstvenih prihoda uspela u proteklih pet godina da investira 114 miliona evra za obnavljanje tehnologija.

Vrednost ugovorenih poslova osam preduzeća namenske industrije iznosila je prošle godine 696 miliona dolara, a visina izvoznih dozvola u 2017. godini dostigla je 888 miliona.

Godinama država nije ulagala u domaću odbrambenu industriju koja je  opstajala zahvaljajujući sopstvenoj proizvodnji, a Miloradović kaže da je su ova preduzeća u zadnjih pet godina sama investirala u razvoj svoje proizvodnje 114 miliona evra, od čega 31 milion prošle godine.

- To znači da ova preduzeća imaju obezbeđene poslove u naredne dve godine - kaže Miloradović.

Predviđena su i nova ulaganja pa je zato Vlada odlučila da godišnje investira 60 miliona evra u odbrambenu industriju i ustanove Ministarstva i Vojske, kaže Miloradović.

Miloradović navodi da će preduzećima namenske (OIS) do kraja godine priključiti još tri. 

- Predviđa s tehnološko grupisanje preduzeća, ali za sada još nije odlučeno da li će biti konzorcijum ili neki drugi oblik spajanja - objašnjava Miloradović i precizira da je reč je o grupama industrije municije, industrije elektronskih i avio komponenti kao i industrije terenskih vozila i naoružanja.

Inače, u osam preduzeća namenske industrije radi oko 11.600 ljudi, a Miloradović očekuje da da će broj zaposlenih do kraja godine u ovim preduzećima preći cifru od 12 hiljada.

Dodaje da se samo na ima poreza i doprinosa zaposlenih u namenskoj industriji poslednjih pet godina, u budžet Srbije slilo oko 40 milijardi dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online