Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
17:56 >> 18:22h
Tanjug A

Milka Forcan stopirala prodaju "Delta Maksija"

Milka Forcan uspela je da stopira prodaju “Delta Maksija”. Sve više firmi koje kontroliše Miroslav Mišković imaju problem sa poslovanjem, pošto je Okružni sud u Nikoziji izrekao privremenu meru društvu “Hemslejd Trejding Limited” da raspolaže preduzećem “Delta Maksi”, saznaje B92.

Raspolaganje i svim ostalim preduzećima čiji je vlasnik Miškovićev “Hemslejd” dovedeno je u pitanje. Kako B92 saznaje, pod znakom pitanja je i raspolaganje firmom “Delta Ril Estejt” koja je jedna od najvećih firmi u okviru “Delta Holdinga”.

Nakon što je Milka Forcan blokirala poslovanje preduzeća “Delta Star”, obračun između doskorašnjih najbližih saradnika u kompaniji “Delta” otišao je dalje, pa Miroslav Mišković u ovom trenutku ne može da proda lanac prodavnica “Maksija”.

Naime, suprug Milke Forcan, Branko, izdejstvovao je privremenu meru Okružnog suda u Nikoziji kojom je kompaniji “Hemslejd” zabranjeno da raspolaže “Delta Maksijem”.

Pravni zastupnik “Delta Holdinga”, Nenad Popović, potvrdio je da postoje privremene mere na Kipru. On je rekao i da su na ovu meru uložili žalbu, jer kako kažu, ona nije primenjiva u Srbiji, zbog čega očekuju da će ova mera biti ubrzo ukinuta.

“On na Kipru pokušava da utvrdi da je vlasnik u Srbiji, ali ni tamo nije prikazao dokaz o tom svom vlasništvu. To je na nivou tvrdnje, a mi smo na tu tvrdnju reagovali

dokumentima i činjenicama, i nemamo nikakvih sumnji u tom pogledu“, kaže Popović.

Međutim, na sajtu Agencije za privredne registre B92 je pronašao zaključak Agencije u kojem se konstatuje da privremena mera izrečena na Kipru postoji, te da tu odluku treba da prihvati i sud u Srbiji. U “Delti” i dalje negiraju da muž Milke Forcan ima devet procenata vlasništva nad preduzećem “Hemslejd”.

"Ako neko ima vlasništvo, onda mora da ima dokaz na kome zasniva to svoje vlasništvo. Ako je u pitanju vlasništvo u 'Delta Maksiju' onda vam je tu Agencija za privredne registre", poručuje Nenad Popović.

Kako saznaje B92, u Agenciji za privredne registre u toku je i pitanje zabrane raspolaganja drugom najvećom firmom “Delta Ril Estejt” u čijem su vlasništvu, osim objekata u kojima se nalaze prodavnice Maksija, i “Delta Siti” i naslje “Belvil”.

Filipović: Za kupovinu “Maksija” zainteresovano više kompanija

 Tražimo partnera: Dragan Filipović

Potpredsednik "Delta holdinga" Dragan Filipović izjavio je danas da taj holding nije na prodaju, već se samo traži strateški partner za maloprodajnu kompaniju "Delta maksi", koji bi preuzeo do 50 odsto njenih akcija. Predstavnici "Delta holdinga" su naveli i da bivša potpredsednica te kompanije Milka Forcan pokušava da onemogući uvid u poslovanje kompanije "Delta star", koja je većinski vlasnik "Jugohemije", kao i same "Jugohemije", "koje je ona isključivo vodila".

Filipović je rekao da je proces pregovaranja sa potencijalnim strateškim partnerima u toku i istakao da novinske špekulacije ne utiču na prodaju kompanije "Delta maksi".


Kako je istakao, kompanije se vrednuju na osnovu svojih bilansa i potencijala, a ne na osnovu novinskih napisa, tako da oni ne utiču na pregovore o prodaji udela u "Delta maksiju".


Prema rečima Filipovića, već godinu i po dana "Delta maksi" traži strateškog partnera, sa kojim bi zajednički ulagao u dalji razvoj kompanije. Postoji više zainteresovanih strana i pregovarača i ne očekuje se da taj proces bude završen u skorije vreme.


On je naglasio da će i posle prodaje vlasničkog udela u "Delta maksiju", to ostati srpski nacionalni maloprodajni lanac.

Pravni zastupnik "Delta holdinga" Nenad Popović je potvrdio da je sud na Kipru doneo privremenu meru obustave prodaje udela u "Delta maksiju", na osnovu tužbe muža nekadašnje potpredsednice "Delta holdinga" Milke Forcan, Branka Forcana, koji tvrdi da je vlasnik devet odsto "Delta maksija".


On je ukazao da je na tu meru podneta žalba, ističući da ona nije primenjiva u Srbiji. On je izrazio očekivanje da će ona ubrzo biti ukinuta.

Popović: Forcanova krije poslovanje kompanije "Delta star"

Milka Forcan

Popović je podsetio da su preduzete pravne radnje sa ciljem zaštite imovine u otvorenom akcionarskom društvu "Jugohemija", koja je "ugrožena nezakonitim i štetnim postupanjem bivšeg menadžmenta 'Delta stara' i 'Jugohemije'".


Kako je objasnio, kompanija "Delta star" vlasnik je 77 odsto akcija "Jugohemije", dok u vlasničkoj strukturi "Delta stara" učestvuju kompanija "Hemslejd" u stopostotnom vlasništvu Miroslava Miškovića, sa 60 odsto i kompanija "Form komjunikejšns", u vlasništvu Milke Forcan, sa 40 odsto.

Povodom aktiviranja menice u vrednosti od 478 miliona dinara, kojom je "Jugohemija" dovela u blokadu kompaniju "Delta star", on je istakao da je ugovor o zajmu koji su potpisale Forcan i Mileusnić Adžić, dospeo na naplatu još krajem 2009. godine.


Već tada su Forcan i Mileusnić Adžić mogle da upozore na dospeće tog duga, međutim, to nije učinjeno iz nama nepoznatih razloga, naglasio je Popović.
Prema njegovim rečima, "Jugohemija" je u stvari dužnik "Delta stara", jer je uzimala kredite za koje je sredstva za obezbeđenje dao "Hemslejd", "Delta star" i "Delta maksi".

Pokretanje sudskih postupaka izazvano je postupkom manjinskog vlasnika "Delta stara", firme "Form komjunikejšns" i uprave "Jugohemije", koji su prilikom osnivanja firme "Jugohemija menadžment", sračunato uvećali udeo kompanije "Form komjunikejšns", u vlasništvu Milke Forcan, a umanjili udeo "Jugohemije", naveo je Popović.


U "Jugohemiju menadžment", kompanija "Form komjunikejšns" unela je svoj udeo u kompaniji "Delta star", koji je za tu potrebu procenjen na 12 miliona evra, iako prema vrednosti aktive te kompanije vrednost tog udela nema vrednost veću od 2,56 miliona evra, ukazao je on.

S druge strane, "Jugohemija", čiji upravni odbor vodi Milka Forcan, dok je direktorka preduzeća njena sestra Smiljka Mileusnić Adžić, u novoosnovanu firmu unela je dve svoje zgrade, objasnio je Popović.

Prema njegovim rečima, procenom da kvadratni metar prostora vredi 360 evra u jednoj, odnosno 1.400 evra u drugoj zgradi, iako se obe nalaze u strogom centru Beograda, ulog "Jugohemije" smišljeno je umanjen na 3,99 miliona evra, iako te nekretnine vrede oko 11 miliona evra.

Time je skoro cela imovina "Jugohemije" prebačena u novo preduzeće koje je na istoj adresi i registrovano je za istu delatnost, rekao je Popović ističući da je sve to počelo da se dešava u trenutku kada je doneta odluka da se sagleda poslovanje "Jugohemije".


Popović je pozvao Forcanovu i Mileusnić Adžić da preduzmu sve radnje radi "poništavanja otuđenja imovine" "Jugohemije", kako bi se vratilo pređašnje vlasničko stanje.


Kako je ranije navedeno u medijima, "Delta star" podnela je krivične prijave protiv Forcanove, predsednice UO "Jugohemije", njene sestre Mileusnić-Adžić, direktorke tog preduzeća, i Zvezdana Ćosića, člana UO, jer su imovinu "Jugohemije" prebacili kao osnovni osnivački kapital novoosnovane firme "Jugohemija menadžment", a zatim ga prepustili firmi "Form komjunikejšns", čiji je direktor Forcanova. Popović je naveo i da ne postoje nikakvi dokazi da je Forcan vlasnik devet odsto "Delta maksija".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online