Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
22:29
rts.com A

Uzburkano tržište nafte, u Srbiji bez poskupljenja goriva

Od Nove godine cene sirove nafte na svetskim berzama rastu. Prošlogodišnje cene kretale su se između 50 i 60 dolara za barel, a neke analize pokazuju da bi 2018. mogle da dostignu i 80 dolara, pa čak i 100 dolara. Na našim pumpama, naftne kompanije za sada obećavaju da to neće uticati na maloprodajne cene derivata.

pixabay.com
Cene u Srbiji za sada miruju

Cene crnog zlata poguralo je smanjenje američkih naftnih zaliha i jednonedeljni antivladini protesti u Iranu.

Barel američe lake nafte na Njujorškoj berzi već je 62 dolara, a "brenta" na Londonskoj berzi premašuje 68 dolara.

Ipak, u OPEK-u ne očekuju drastične turbulencije na naftnom tržištu.

- Očekujemo da će se u prvih nekoliko meseci 2018. godine cene nafte ujednačiti ili rasti, što je i tipično sezonski trend na tržištu nafte, pogotovo na strani potražnje - navodi Halid el Falih, ministar energetike Saudijske Arabije.

U prvoj polovini prošle godine, cena sirove nafte je padala, ali na našim pupama je izostalo očekivano pojeftinjenje goriva.

- Kupci odnosno potrošači očekuju uvek da ta cena bude nešto niža u odnosu na onu koju mi pratimo na berzi. Reakcija tržišta je spora što se tiče smanjenja cene nafte, zato što imamo zadršku nekih mesec do mesec i po dana kalkulacije sa cenama na berzi - ukazuje Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku PKS.

Ali u dugom polugođu, i pored berzanskog rasta nafte, cene derivata kod nas su uglavnom mirovale, što se očekuje i nadalje.

- Taj ozbiljan rast cena nafte nije uticao na promenu cene goriva zato što su drugi uticaji – kurs dolara, opšti uslovi na tržištu, ponuda i potražnja – na strani rafinerija, a sve je to drastično da cene goriva ostanu stabilne. U tom pogledu, većih promena cena goriva zbog promena cena nafte ne možemo očekivati - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kada je reč o regionu, do sada je od 30 do 50 dinara litar goriva bio jeftiniji u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, pa je u pograničnim mestima bilo i šverca.

Od ove godine, već je izvesno da naši vozači neće toliko hrliti na komšijske pumpe jer ni tamo gorivo ne može više biti toliko jeftinije.

Bosna i Hercegovina povećava akcize na naftne derivate, a povećanje cena goriva zbog državnih zahvatanja očekuje se i u Makedoniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online