Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
18:31
blic.rs, Vestionline A

"Tri scenarija čekaju Evropu - isto kao nekad u SFRJ"

EU i evrozona je pred sličnim dilemama kao i bivša Jugoslavija početkom 90-ih godina, bar kada je reč o daljem ujednačavanju poreskih Sistema država članica.

Reuters
EU na ivici "sloma"?

To je ocenio jedan od najpoznatijih slovenačkih ekonomista, akademik Jože Mencingera.

- Hoće li EU postati finansijska unija? Ja tu vidim tri moguća scenarija, po uzoru na one iz bivše Jugoslavije - kazao je Mencinger na konfrenciji o porezima koja je održana u Zagrebu.

Sva 3 scenarija

Prvi, "konfederalni" model, istakao je Mencinger, podrazumeva potpunu fiskalnu decentralizaciju, u kojoj fiskalna politika ostaje u nadležnosti država članica.

Drugi model znači sklapanje fiskalnog pakta, što je i trenutna situacija, u kojoj članice samo mali deo svojih prihoda prepuštaju zajedničkoj EU blagajni.

Treći model je fiskalna unija, u kojoj bi članice dobar deo svojih fiskalnih prihoda prepustile zajedničkom budžetu Unije. To bi, u suštini, bio "federalni" model, kakav je postojao u bivšoj SFRJ.

Jugoslovenski model

Analize koje je Mencinger radio za zonu evra i EU pokazuju da bi takav, "jugoslovenski" model značio da bi se bogatije članice odrekle velikih prihoda koje beru u korist zajedničkog budžeta, a taj bi se novac potom transferisao i u slabije razvijene članice.

Pojednostavljeno rečeno, bogatije bi članice EU time, barem na prvi pogled, bile na gubitku, a siromašnije na dobitku.

No, bogatijima bi se to vratilo kroz povećanje standarda u slabije razvijenim članicama, pa bi na kraju i one bile u plusu.

Ivana Maletić, hrvatska zastupnica u Parlamentu EU, upozorila je, pak, da se o fiskalnoj uniji teško može govoriti dok je deo članica EU, među kojima je i Hrvatska, izvan evrozone te dok se ne postigne i veći stepen monetarne integracije.

Potrebno je, dodala je, poraditi na smanjenju razlika u stepenu razvijenosti među članicama.

- U protivnom, imaćemo dalje podele unutar EU - istakla je Maletić.

Naglasila je i kako su glavne teme u poreskoj politici EU-a trenutno borba protiv poreske evazije i prevara, kao i dovođenje u red poslovanja s poreskim oazama.

Poseban je naglasak na podsticanju istraživanja i razvoja, te digitalizacije.

Hrvatska i u poreskoj politici, zaključila je Maletić, prati evropske i svetske trendove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online