Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.07.2010.
16:57
Tanjug A

Dragin: Pšenica skuplja za 10 do 20 odsto

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin preporučio je danas poljoprivrednicima da sačekaju sa prodajom pšenice, jer se na berzama beleži trend rasta cene hlebnog žita, koja će se u naredne dve nedelje uvećati za 10 do 20 odsto.

Strpljivo sa prodajom: Saša Dragin

"Ono što smo primetili prvih dana u otkosu ovogodišnje pšenice je da su se neki mešetari pojavili sa cenom od 8,5 dinara po kilogramu", izjavio je Dragin Tanjugu i preporučio ratarima da "nipošto ne prodaju svoju pšenicu za tu cenu, koja je izuzetno niska".


Pšenica roda 2009. se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana na Produktnoj berzi u Novom Sadu prodavala za 11,5 dinar (plus porez na dodatu vrednost - PDV), ukazao je Dragin, precizirajući da cena za fizička lica iznosi 12,07 dinara, a za pravna lica 12,42 dinara po kilogramu.


"Tokom današnjeg dana neke zemljoradničke zadruge oko Subotice nude za pšenicu 10,8 dinara, a neki od većih otkupljivača su ponudili danas isto nešto više od 10 dinara po kilogramu", naveo je Dragin.


On je kazao i da je u razgovoru sa direktorom Produktne berze u Novom Sadu Žarkom Galetinom, koji neprestano prati kretanja na domaćem i svetskom tržištu, došao do saznanja da se u naredne dve nedelje očekuje značajan rast cene pšenice, u rasponu od 10 do 20 odsto.


On je kao ilustraciju kretanja cena pšenice na berzama naveo primer berze u Budimpešti, na kojoj je pšenica u petak, tokom zaključnog poslovanja, koštala 122 evra po toni franko luka, da bi na samom pocetku ove sedmice bila ugovarana po ceni 135,4 evra po toni.


"To znači da je samo tokom vikenda zabeležen rast cene od 10 odsto", naglasio je Dragin.


On je ukazao da je rast cene pšenice deo šireg trenda naglog rasta cena svih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, koji "mora da povuče i pšenicu", objašnjavajući da su do skoka cene dovele loše vremenske prilike ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi.
"Cene svih poljoprivrednih proizvoda beleže nagli rast, pa tako cena kukuruza trenutno na Produtnoj berzi u Novom Sadu iznosi 17,60 dinara sa PDV-om, što je davno nezabeležena visoka cena", naveo je on.


Do rasta cena poljoprivrednih proizvoda je došlo, između ostalog, i nakon procenjene proizvodnje najvažnijih žitarica i drugih kultura u SAD, Ukrajini, Rusiji, Belorusiji, objasnio je Dragin i dodao da se u poslednje vreme beleži i nagli skok cena voća.


"Cena višnje je ove godine povećana za 100 odsto - otišla na 45 do 50 dinara po kilogramu, sa prošlogodišnjih 15 i 25 dinara", rekao je Dragin i dodao da se i kod maline beleži rast akontne cene sa 80 dinara, koliko je iznosila 2009. godine, na sadašnjih oko 150 do 160 dinara.


On je kazao da se očekuje dalji rast cene maline, jer je lošim vremenskim prilikama pogotovo pogođen najveći proizvođač - Poljska, što, kako je rekao, "znači da će potraznja biti veća, a samim tim i cena".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online