Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.11.2016.
17:41
Vestionline, Blic.rs A

Strahuju zbog prognoza: Tramp gura svet u ponor!

Nije lako prognozirati kako će pobeda Donalda Trampa uticati na svetsku ekonomiju, kaže stručnjak Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Gligorov.

Medija Centar Beograd
Dosta će zavisiti od toga šta će sam Tramp reći i koju će politiku najaviti, smatra Vladimir Gligorov

Međutim, kako je ocenio, neizvesnost je Trampovom pobedom na predsedničkim izborima u SAD povećana.

Gligorov je za "Blic" rekao da je moguć scenario koga se pribojava američki nobelovac Pol Krugman koji je rekao da će Trampov ulazak u Belu kuću gurnuti svet u novu recesiju. 

Kako objašnjava, to se pre svega odnosi na protekcionističku ekonomsku politiku SAD, okrenutost prema uvozu i podizanje carina za koje se Tramp zalagao u kampanji. 

- To bi bilo sasvim novo stanje stvari. Mnogo toga zavisilo bi od reakcije Evropske unije, Kine i drugih zemalja. Nije lako prognozirati. Krugman je izrazio bojazan svetske recesije, što je jedna mogućnost - kaže Gligorov. 

- Dosta će zavisiti od toga šta će sam Tramp reći i koju će politiku najaviti, ali i od toga šta će FED preduzeti u decembru. To samo znači da je povećana neizvesnost, a ne da su formirana očekivanja o kretanju američke i svetske privrede - kaže Gligorov. 

Prema njegovim rečima, Kina je glavni suparnik i novi predsednik SAD težiće da promeni odnose sa tom zemljom. 

On kaže i da je ideološki, njegov glavni savetnik za spoljnu trgovinu protivnik slobodne trgovine, ali nije izvesno da li će taj uticaj preovladati. 

Gligorov navodi i da je izražena namera povlačenja iz Svetske trgovinske organizacije ukoliko nije moguće da se postignu sporazumi sa Kinom, pre svih o uslovima pod kojima se trguje. 

- Tramp bi hteo da Kina revalvira, a ako to nije moguće da uvede visoke carine na uvoz iz Kine što bi svakako dovelo do reakcije u STO. 

Onda bi izlazak bila jedna od aletrnativa. EU ima veliku težinu u svetskoj trgovini tako da može da utiče na razvoj stvari ako obezbedi jedinstven stav. Uticaj na Srbiju je zanemarljiv, jer je trgovina sa SAD mala, a ostali efekti dolaze posredno - objašnjava Gligorov. 

Kada je u pitanju pad akcija na svetskom tržištu on smatra da ta kratkoročna kretanja nisu preterano relevantna..

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2016. 20:18
Sve mi se čini da je Trump namerno gurnut da bude predsednik, da imaju koga da optuže za ono što nemimovno sledi posle ovih liberalnih mešetara, a to je totalni raspad!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online