Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 18.09.2016.
21:35
Vestionline A

MMF nam ipak sprema 75.000 otkaza?

Ekspert Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Gligorov ocenio je da bi naredni reformski korak Vlade Srbije trebalo da bude usmeren na modernizaciju javnog sektora.

Reuters
Može li nama išta da pomogne?

Gligorov je istakao je da bi ta reforma trebala da obuhvati i Poresku upravu i uklanjanje parafiskalnih nameta za privedu. Kada je reč o modernizaciji države, prema njegovim rečima, ključno je da se zna ko šta plaća i šta građanin kupuje time kada plaća porez. 

- Mora da se zna kakva prava ostvaruje i da neko ko je preuzeo odgovornost za javno preduzeće, na primer, radi svoj posao na efikasan i racionalan način, u skladu sa budžetom i da ne stvara dugove - rekao je Gligorov. 

Upitan šta bi vlada mogla da očekuje budući da uskoro stiže Misija MMF-a kako bi se razmatrala šesta revizija aranžmana koji je Srbija zaključila sa tom institucijom, kaže da su ti odnosi sada "neproblematični", jer se preuzete obaveze uglavnom ispunjuju. 

- Ostaju još strukturni problemi koji se stalno pominju i to je vezano za javni sektor, privatizacije, restruktuiranje elektroindustrije, železnica. To su sve obaveze koje se znaju i koje će se razmatrati - naveo je. 

Komentarišući što se, i da li se odustalo od prvobitne zamisli da bi do isteka programa sa MMF-om, odnosno za tri godine, iz javnog sektora trebalo da ode 75.000 ljudi, Gligorov kaže: 

- Sa stanovišta MMF fiskalna održivost je ključna, to je glavni problem zbog čega MMF i postoji. Eventualna racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru vezana je za to da li se troši više javnih para nego što se prihoduje. Pa ako drugačije ne može, zahteva se otpuštanje radnika. Ako budžetski deficit nije problem, onda razloga za insistiranje na otpuštanju više nema - zaključuje ovaj stručnjak.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 21:46
Србима није одговарао комунизам желели су капитализам и сада треба све у приватним рукама.У капитализму сваки човек треба сам себи да отвори своју фирму и ко колико ради толико ће и имати .Срби су тражили веће плате од Тадића а сада траже од Вучића веће плате е ту смо се дебело преварили.У капитализму сами себи треба да зарадимо плату.
Nedelja 18.09.2016. 22:05
MMF-ma,mu ma,mu faš,ističku vam.....................
Nedelja 18.09.2016. 23:28
Bekrijaši!Gde mi je komentar-izvrćite džepove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online