Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.09.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

U Srbiji se radi za siću

U jeku nategnutih pregovora države Srbije, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene sata rada koja iznosi 121 dinar, ili manje od evra, lider Ujedinjenih granskih sindikata Sloga Željko Veselinović otkriva za "Vesti" da je srpski rad jeftiniji čak i od sata rada u najnerazvijenijoj kineskoj regiji gde se zaradi 160 dinara ili 1,29 evra.

A. Čukić
Porazna statistika: Jeftiniji smo od Kineza

Srpsku bitku za povišicu u rasponu od pet, pa do manje od deset centi, stižu još porazniji podaci da su poslednje merene majske prosečne plate u Srbiji niže od mesečnih zarada u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prednjači Slovenija sa 1.022 evra, sledi Hrvatska sa 755, pa Crna Gora sa 489, a ispred Srbije su i BiH sa 424, i Makedonija čiji je prosek 379 ili za dva evra viši od srpskog.

Koliko je situacija jadna govori i poslednje istraživanje da je sat radnog vremena u javnim preduzećima koja listom posluju sa gubicima skoro četiri puta plaćeniji u odnosu na srpski privatni sektor.

- Strašan podatak je da smo gori od najzaostalijih i da je situacija toliko loša u privatnom sektoru koji, puneći budžet, nosi sistem države. Naš sindikat je još 2009. godine tražio da odnos plata u javnom sektoru koji je bio jedan prema devet, odnosno minimalac 22.000 dinara (210 evra), a plate u državnom sektoru i 120.000 (1.200 evra), bude sveden na jedan prema pet. Uzalud, svaka vlast se pravila da nas ne čuje - pojašnjava sindikalni lider.

Friziranje statistike

Željko Veselinović sumnja u zvanične podatke o smanjenju nezaposlenosti u Srbiji.
- Deluje kao da se sve šteluje, pa i priče da je broj nezaposlenih ispod 16 odsto prvi put u modernoj istoriji, a na birou manje od 700.000 ljudi.
Pitamo se prema kojoj metodologiji kada znamo da 1,6 miliona radi, a ako je 700.000 jasno je i da je nezaposlenih i više od 35 odsto - kaže Veselinović koji smatra da se statistički podaci plasiraju u dnevno-političke svrhe.

Lekari i profesori u školama su, kaže, pali i ispod proseka, a teški gubitaši javna preduzeća Elektroprivreda Srbije imaju plate 80.000 do 100.000 dinara, kao i Srbija gas sa enormnim dugom i Telekom.

- Ta javna preduzeća su meka za udomljenje partijskih kadrova, pa su zato i sistematizacije radnih mesta potpuno neuređene, izmišljena su neka radna mesta. Kada bi se malo dublje istražilo, videli bi da je više hiljada ljudi koji ne idu na posao, a primaju plate, da radnici rade, a vrh firme se baškari. Gomila savetnika, pomoćnika, zamenika sa ogromnim platama, negde ih ima i više od stotinu i takvi će potpuno urušiti državu - kaže Veselinović.

Pokazuje se, kako ističe naš sagovornik, da niko ne namerava da reformiše javni sektor iako on guta ogromne pare građana.

- Partije se smenjuju na vlasti i to tako puštaju jer vrana vrani oči ne vadi - zaključio je naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online