Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.05.2010.
01:53
pressonline.com A

Za "Telekom" ili 1,5 milijardi evra - ili ništa od posla!

U Vladi Srbije postignut je dogovor da minimalna cena za prodaju 40 odsto akcija "Telekoma Srbija" iznosi 1,5 milijardi evra. Ukoliko ova cena ne bude postignuta država će najverovatnije odustati od prodaje.

 

Prema informacijama do kojih su došli u beogradskom "Presu", interesovanje za kupovinu 40 odsto akcija "Telekoma" do sada su pored "Dojče telekoma" (DT) pokazali i kineski operater "Čajna mobajl", austrijski "Telekom" i egipatski "Oraskom", koji planiraju da zajedno nastupe na tenderu.

Iako je po mnogima nemačka kompanija najozbiljniji kupac, jer već preko grčke firme OTE ima 20 odsto akcija srpskog "Telekoma", DT neće ponuditi ni približno onoliko novca koliko država očekuje. Prema svim pokazateljima, DT će za akcije "Telekoma" ponuditi oko 900 miliona evra!

Za 40 odsto akcija - realno 900 miliona €

- U vreme krize i prema cenama telekomunikacionih kompanija na evropskim i svetskim berzama, na kojima se nalazi i "Dojče telekom", vrednost čitavog "Telekoma Srbija" danas iznosi oko 2,2 milijarde evra. Tako da DT za 40 odsto "Telekoma" i ne može realno da ponudi više od 900 miliona, jer im to cene na berzama ne dozvoljavaju - rekao je izvor "Presa".

U Vladi očekuju da više novca za kupovinu "Telekoma" mogu da dobiju od drugih zainteresovanih kompanija, ali je pitanje da li je strateški interes Srbije da kineskoj ili egipatskoj kompaniji proda "Telekom".

Kinezi bi dali više, ali ih Vlada neće?

- Premijer Mirko Cvetković nedavno je izjavio da "Telekom" neće biti prodat bilo kome i po bilo kojoj ceni. Kroz ovu izjavu treba gledati i druge kandidate koji bi, pored DT, hteli da kupe srpski "Telekom". Sigurno je da bi "Čajna mobajl" ponudila više novca za "Telekom" od Nemaca, pogotovo jer bi kupovinom srpskog operatera prvi put ušla na tržište Evrope. Ali, pitanje je strateške procene Vlade kome hoće da proda "Telekom" - kaže izvor Pressa.

On naglašava i da Vlada Srbije u prodaju "Telekoma" nije ušla potpuno spremno, jer su u međuvremenu doneti zakoni, koji mogu čak potpuno da ponište tender za prodaju "Telekoma".

Prodaja na berzi

- Pored problema u vezi sa izborom privatizacionog savetnika, usvojene su izmene Zakona o besplatnim akcijama prema kojima, pre prodaje kompanije, 15 odsto "Telekoma" treba da se podeli građanima Srbije. Međutim, čim se podele akcije "Telekoma", ova kompanija će morati da pređe iz statusa zatvorenog akcionarskog društva u otvoreno akcionarsko društvo u kome će 60 odsto imati država, 20 OTE i još 20 građani i zaposleni u "Telekomu". Od tada se akcijama "Telekoma" može trgovati isključivo na berzi, što znači da država neće moći svoj paket da proda na tenderu! I to može dodatno da umanji vrednost akcija "Telekoma" - upozorava sagovornik "Presa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online