Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
14:53
Vestionline A

Kanađani ulažu 120 miliona evra u Brodarevo

Predstavnici kanadske kompanije Rezervoar Kapital (Reservoir Capital Corp) najavili su da će uložiti 120 miliona evra za izgradnju protočnih elektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim.

Predsednik kompanije Rezervoar Kapital, Majlk Tompson izjavio je da je ta kompanija od 2003. godine aktivna u Srbiji i da je investirala oko 10 miliona dolara, pre svega u istraživanja i studije obnovljivih izvora energije i industrije metalnih resursa.


Nalazimo se u završnom stadijumu razvoja našeg prvog projekta u Srbiji, hidroenergetskog projekta Brodarevo na jugu Srbije, rekao je Tompson.


Prema njegovim rečima, za tu kompaniju, ali i za Srbiju, važno je da Brodarevo proradi, kako bi bilo lakše da se realizuju i drugi energetski održivi projekti u zemlji. On predviđa da bi izgradnja elektrana trebalo da počne u novembru.

Tompson je istakao da su predstavnici kompanije impresionirani kompetentnošću i otvorenošću vladinih zvaničnika u oblasti energetike i najavio da očekuje dalju podršku Vlade Srbije za projekte u Srbiji koji će unaprediti ekonomiju i otvoriti nova radna mesta.

Govoreći o uslovima za investicije, Tompson je naglasio da je Srbija otvorena za strane investicije i izrazio očekivanje da će kompanija nastaviti da posluje na ovim prostorima.
Vodeći akcionar i finansijer projekata Rezervoar Kapital Rik Rul naglasio je da su dobri lokalni partneri najvažnija stvar koja ga je privukla da investira u Srbiji.


Veoma smo zadovoljni što smo u Srbiji našli visoko kvalifikovan menadžment, ali i najbolje geologe i inženjere, rekao je Rul, naglašavajući da je Srbija privlačna za investicije zbog obnovljivih izvora energije.


Srbija će biti eneregetski centar u ovom delu Evrope, istakao je Rul, koji je i predsednik kompanije Global Risors Investments (Global Resource Investments).
Rul objašnjava i da su ga obnovljivi izvori energije, hidro i geotermalni potencijali privukli da dođe u Srbiju.


Podsećajući da reputacija Srbije u svetu u prošlosti nije bila dobra, Rul je rekao da su politički procesi u Srbiji sada otvoreni i fer i da postoji veoma dobra saradnja sa ministarstvima.


Rul se nada da će Brodarevo biti prva u nizu investicija kanadske kompanije u Srbiji, budući da je Vlada Srbije najavila da će razvijati hidroelektrane snage 2.000 megavata.


Nadamo se da će rezultat naše investicije u Brodarevo biti da nas Vlada i građani Srbije pozovu da nastavimo da razvijamo hidropotencijale u Srbiji, rekao je Rul.


Kompanija Rezervoar Kapital je aplicirala i za izgradnju hidroelektrane Vrutci snage 32 megavata, u blizini Užica. Procenjena vrednost investicije je oko 50 miliona evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online