Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.06.2015.
05:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Atina drma i srpske račune

Dužnička kriza Grčke je na vrhuncu, ali je blokada kapitala po odluci vlade u Atini proizvela posledice koje se šire van granica zemlje. Kad je reč o Srbiji, centralna banka uverava građane da su njihovi depoziti sigurni, te da guvernerka i njen tim pojačano prate aktivnost grčkih banaka. Navodno, dosad nisu primetili odliv kapitala prema matici, ali to nije cela istina.

Tanjug
Blokada kapitala: NBS garantuje uloge samo do 50.000 evra

Naime, pre desetak dana predsednik jedne od grčkih banaka u Srbiji apelovao je na građane da ne povlače štednju tvrdeći da su depoziti sigurni.

Kad je reč o štednji, trebalo bi uzeti u obzir o kakvim brojkama je reč. U Srbiji grčke banke zauzimaju 16 odsto tržišta. Ukupna štednja građana je u januaru ove godine iznosila 8,8 milijardi evra, dok su devizne rezerve, uključujući i obavezujuće rezerve banaka iznosile 11,35 milijardi evra. Približna računica kaže da građani u grčkim bankama drže oko 1,4 milijardi evra štednje. Na to bi trebalo dodati novac preduzeća.

U četiri banke 5.000 službenika

Od grčkih banaka u Srbiji posluju Alfa, Vojvođanska, Pireus i Eurobanka. Ova poslednja je i vladin agent za ispatu stare devizne štednje. Ukupno "grčke" banke zapošljavaju 5.000 službenika u Srbiji.

Tačno je da je NBS garant štednih uloga, ali samo do 50.000 evra. Čak i da se takav mehanizam u crnom scenariju aktivira, procenjuje se da bi Srbija taj udar mogla da izdrži, ali bi to bio snažan ujed našim deviznim rezervama.

- Banke u Srbiji nisu značajno izložene prema maticama u vidu plasmana matici, zbog čega neizvršenje obaveza Grčke i njen izlazak iz evrozone ne bi imali značajan direktan uticaj na banke u Srbiji. Sa stanovišta zakonodavnog okvira kojim je uređeno poslovanje banaka u Srbiji, depoziti u grčkim bankama su podjednako bezbedni koliko i u svim ostalim - navode u NBS.

Ekonomistu Vladimira Gligorova međutim posebno zabrinjavaju šturi javni istupi zvaničnika Srbije. Izuzev saopštenja NBS, niko nije bio ubedljiv u nastupu prema građanima.

Podsetimo, na početku velike ekonomske krize koja je pogodila svet 2008. tadašnji srpski guverner Radovan Jelašić, vicepremijer Božidar Đelić i ministarka finansija Dijana Dragutinović imali su čuveni "bečki sastanak" sa stranim bankama koje posluju u Srbiji. Tada je dogovoreno da se održi postojeća kapitalizacija, ne povlači novac prema maticama, a uveden je garantni depozit od 50.000 evra, jer je prethodni bio deset puta manji.

Ovoga puta Ministarstvo finansnija i centralna banka ne organizuju nikakve sastanke, "sigurnosne mreže" ili makar o tome ne izveštavaju građane što je u kombinaciji sa glasinama velika opasnost.

Makedonija povlači kredite i depozite

Narodna banka Makedonije uvela je mere zaštite koje će trajati najviše pola godine, a odnose se na ograničavanje odliva novca makedonskih rezidenata, pravnih i fizičkih lica prema grčkim subjektima. Makedonskim bankama naloženo je da povuku sve kredite i depozite iz banaka u Grčkoj i njihovih filijala u inostranstvu, bez obzira na dogovorenu ročnost.
Tekuće transakcije ostaju slobodne, neće biti ograničavanja privatnih transfera, niti onih na bazi razmene roba i usluga.










 

POVEZANE VESTI

Utorak 30.06.2015. 06:08
Klasna suprotnost u Grckoj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online