Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 28.03.2015.
16:49
B92 A

"MMF neće dozvolitii povećanje plata"

Iz Vlade poručuju da će se boriti sa MMF-om da u slučaju nastavka dobrih rezultata dozvole izmenu dogovora i omoguće povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Stručnjaci sumnjaju da će MMF dozvoliti povećanje zarada

Ekonomisti smatraju da MMF po ovom pitanju neće popustiti, bar ne u ovoj godini.

 - Očigledno je vlada obradovana rezultatima u prva tri meseca, sa stanovišta pre svega poreskih prihoda, i pošto je videla da je taj manjak u državnoj kasi mnogo manji nego što je bilo planirano i sada misli da će tako sve do kraja godine onda može postepeno da se nešto popravi po stanovištu plata i penzija - kaže ekonomista Jurij Bajec.

Kontrolori državnih finansija su ipak oprezni. Fiskalni savet upozorava da nije izvesno da će pozitivan trend fiskalnih rezultata biti nastavljen i tokom godine uz podsećanje da je sa MMF-om dogovoreno da eventualni viškovi budu upotrebljeni za javne investicije.

Osnovni razlog za nešto niži deficit u prvom kvartalu je blago poboljšanje naplate prihoda, ali pouzdaniju ocenu održivosti tog trenda do kraja godine još uvek nije moguće dati. S druge strane deficit bi mogao biti veći jer realizacija pojedinih mera fiskalne konsolidacije koje su ključni delovi programa sa MMF-om i od kojih se očekuju važne uštede još uvek nije izvesna – pre svega racionalizacija zaposlenosti u javnom sektoru i reforme problematičnih javnih preduzeća. Stoga, čak i ukoliko bi se prikupili nešto veći prihodi po osnovu suzbijanja sive ekonomije smatramo da bi to trebalo da bude rezerva u slučaju proklizavanja u sprovođenju preostalih reformskih mera.

Preostale reformske mere podrazumevaju trogodišnje rasterećenje državne kase od svih suvišnih i nepotrebnih troškova.

- Međutim, tu je glavna prepreka MMF jer treba sa njima raspraviti da li neke od tih glavnih pretpostavki za sprovođenje sprovode, da li mogu tako brzo da se menjaju, i oni će odmah da pogledaju da li ciljevi koji govore o tome koliki sme da bude manjak u državnoj kasi u ovoj godini, pa onda u onoj narednoj godini, pa i u 2017., ja bih ukazao na to da se radi o cifri od milijardu i 400 miliona evra - kaže Bajec.

Do zdrave osnove za povećanje plata i penzija se ne može doći samo uštedama, već je neophodno i povećanje zarade države, ističe urednica Magazina Biznis Radojka Nikolić.

- Moramo da povećamo proizvodnju... Ne sme se izgubiti iz vida i da javni dug Srbije od 24,2 milijarde evra nastavlja da raste, a da će svaki planirani ili neplanirani manjak u državnoj kasi na kraju godine morati da se nadoknadi novim zaduživanjem - zaključuje ona.

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 16:59
Kada bi se pitao picousti majmun možda bi i povećao plate , Ali pošto je on go.no koje služi Srpskim dušmanima a oni odlučuju o svemu u Srbiji za narod Srbije nema nade . REALNO .
Subota 28.03.2015. 17:55
Дали Србијом управља Вучић,Николић или ММФ ??? Главни град Србије је Лондон .
Subota 28.03.2015. 16:55
Odustanite od borbe biće korisnije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online