Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.04.2010.
16:24
Tanjug A

Austrija i Rusija potpisale sporazum o "Južnom toku"

Ruski premijer Vladimir Putin i austrijski kancelar Verner Fajman potpisali su u Beču međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Austriju. Potpisani bilateralni dokument će, kako je naglašeno, biti pravni okvir za izgradnju deonice preko Austrije, a potpisali su ga i ministar energetike Rusije Sergej Šmatko i ministar privrede Austrije Rajnhold Miterlener.

Osnovni sporazum o realizaciji projekta "Južni tok" kroz Austriju potpisali su i Aleksej Miler ispred ruskog "Gasproma" i generalni direktor austrijske naftne kompanije "OMV" Volfgang Rutensdorfer.

Miterlener je, povodom usvajanje odluke Vlade Austrije o potpisivanju ovog dokumenta, donete u utorak, rekao da će ovaj sporazum poboljšati bezbednost snabdevanja gasom i ojačati ulogu Austrije kao centralne trgovinske i skladišne tačke za gas.

Ruski turisti

 

Bilo je reči i o ukidanju viza, a Putin je podsetio da Rusija dijalog o tome vodi sa više evropskih država.

 

On je naglasio da Austrija podržava viznu liberalizaciju i ukazao da se to pitanje rešava na osnovu reciprociteta, podsećajući da bi ukidanje viza pospešilo lične kontakte među ljudima, a i dovelo do intenziviranja ekonomskih kontakata.

 

Putin je rekao da bi broj turista iz Rusije bio značajno povećan ukoliko bi se ukinule vize.


Predsednik ruske vlade će danas razgovarati i sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom .

Prema sporazumu, koji ima rok važenja od 30 godina, "Južni tok" treba da se priključi na gasna skladišta "Baumgarten" i "Arnoldštajn" u Austriji.

Prema najavi Ministarstva privrede, predviđena je mogućnost da i Austrija crpi gas iz ovog gasovoda.

"Južni tok", kojim Rusija želi da zaobiđe Ukrajinu, treba da bude pušten u pogon 2015.godine i imaće godišnji kapacitet od 63 milijardi kubnih metara, odnosno pokriće oko 35 odsto ruskog izvoza gasa u Evropu.

Rusija je sporazume o "Južnom toku" dosad potpisala sa šest zemalja: Srbijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom.

Austrija se, istovremeno, zalaže i za izgradnju gasovoda "Nabuko" koji bi trebalo da ima godišnji protok od 31 milijarde kubnih metara gasa iz kaspijskoj regiona ka Evropi.

"Ne vidimo konflikt interesa u učešću u "Južnom toku". Bitno je imati diversifikaciju dostave gasa, a uz to ne znamo kako će se još realizovati "Nabuko", kazao je Fajman na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa ruskim premijerom.

Putin džudista

 

Iako je u pitanju radna poseta Austriji, Putin će kao počasni predsednik Evropskog džudo saveza prisustvovati u Beču i Evropskom prvenstvu u džudou i učestvovati u ceremoniji dodele medalja.

"Opasno je praviti gasovod bez ugovora o gasu, a "Nabuko" to nema, dok mi možemo već sutra rešiti taj problem", istakao je Putin, govoreći o konkurentskom gasovodu.


On je izjavio da su rezerve gasa u Rusiji ogromne i da je jedino pitanje kako da se reši obezbeđivanje novih izvora za dostavu gasa.
 

"Bezbednost snabdevanja energentima se popravila od moje posete Rusiji. Projekt koji danas potpisujemo je dalji dokaz toga, jer Austrija uvozi 70 odsto ukupne količine gasa iz Rusije", kazao je Fajman.

Putin je poslednji put zvanično posetio Austriju 2007, tada kao predsednik Rusije. Tokom te posete potpisano je više ekonomskih sporazuma u vrednosti od tri milijarde evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online