Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.12.2014.
18:39
Beta A

Imamo blago, al' ne znamo da ga unovčimo

Prihodi od zdravstvenog turizma u Srbiji višestruko su manji od zemalja EU i nekih susednih zemalja koje u poređenju sa Srbijom imaju manje banja, planinskih centara i termomineralnih izvora, saopštila je danas Mreža za poslovnu podršku.

Imamo sve predispozicije, ali nam ne ide da ih pametno koristimo: Vrnjačka Banja
 

Prihodi od medicinskog i spa turizma u 2013. u Srbiji su bili 52 miliona evra, dok su u Švajcarskoj oni bili oko 1,5 milijardi evra, a u Austriji oko 1,3 milijardi evra. Ovako skromni prihodi u Srbiji posledica su nepostojanja adekvatne strategije za razvoj medicinskog i spa turizma na nivou države, višedecenijske zapuštenosti domaćih banja u kojima su mnoga lečilišta zatvorena ili jedva opstaju, sumnjive privatizacije vršene posle 2001.

Mreža za poslovnu podršku navodi da su mali prihodi od medicinskog i spa turizma u prošloj godini posledica i nedovoljne razvijenosti privatnog zdravstvenog sektora u Srbiji koji bi imao interesa da ulaže u razvoj banjskih i planinskih lečilišta i ostvaruje prihode od pacijenata i gostiju iz zemlje i inostranstva.

"Razlog niskog prihoda od spa i zdravstvenog turizma je i sporost organa lokalne samouprave, ali i državnih institucija kod izdavanja dokumentacije neophodne za dobijanje građevinskih dozvola koje su bile potrebne investitorima koji su želeli da izgrade medicinske centre na planinama, u banjama i gradovima i otvore ih za komercijalnu upotrebu", piše u saopštenju.

Dodaje se da su prihodi od medicinskog i spa turizma u prošloj godini u Češkoj bili 724 miliona evra, u Poljskoj 699 miliona evra, Mađarskoj 376 miliona evra, Slovačkoj 343 miliona dok su u Sloveniji oni bili 244 miliona evra, Litvaniji 204 miliona, Moldaviji 97 miliona, Estoniji 86 miliona, Makedoniji 73 miliona evra, a u Bosni i Hercegovini 48 miliona evra.

"Za razliku od Srbije, Poljska, Češka, Slovačka, Litvanija, Slovenija u poslednjih dvadeset i više godina intenzivno su radile na unapređenju svojih banja i zdravstvenih centara u koje su zatim dovodile pacijente čiji su boravak finansirali nemački, britanski, norveški, francuski i drugi zdravstveni fondovi", ističe se.

Mreža za poslovnu podršku naglašava da razvoj medicinskog i spa turizma i dalje ostaje velika šansa za razvoj i sprečavanje migracija iz nerazvijenih područja sa visokom nezaposlenošću, ostanak mladih medicinskih stručnjaka u zemlji, povećanje prihoda od medicinskih i turističko-ugostiteljskih delatnosti i kao zdrav način za povećanje prihoda budžeta Srbije.

Sreda 03.12.2014. 18:41
To znamo i to me najviše boli.lokalni paraziti blokiraju dozvole i ucenjuju, država kopmlikuje život potencijalnim ulagačima...haos.tako nekada, tako i danas, ništa se ne menja.izgleda da mi ne zaslužujemo ovu Bogom danu zemlju.šteta.
Sreda 03.12.2014. 19:01
Pa nije niko lud da ulaze svoj trud da bi ga sutra vladine administracije koje samo na to i cekaju opeljesile. Smesna je cak i pomisao Svajcarsku uporedjivati sa Srbijom, naime, radi se o uredjenju i suverenosti drzava (mislim na Svajcarsku, podrazumevalo se).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online