Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 09.09.2014.
17:16
Blic A

Dok država zarađuje na kursu, građani gube

Od pada domaće valute najveću korist ima država. Samo na razlici u kursu od poreza koji prikupi od uvoznika, prihod budžeta puniji je od početka godine za skoro deset milijardi dinara.

Privreda i građani su na gubitku jer se zadužuju u evrima
 

Ovome treba dodati i povećan prihod od carina, ali i od domaćeg poreza na dodatu vrednost. Takođe, Uprava za javni dug, uz niži kurs dinara, izdvaja i manje para za kamate na zapise kojim je u ovoj godini, gotovo isključivo, finansirala minus u budžetu, kaže za “Blic” ekonomista Goran Nikolić.

Najveći gubitnici u ovom slučaju su građani i privreda, koji su zaduženi u evrima. Tako građani, koji po pravilu danas imaju istu ili čak manju platu nego početkom godine, za ratu moraju da izdvajaju četiri odsto više samo po osnovu rasta evra.

- Nama je stabilna valuta kao vazduh. Oscilacije valute utiču na naš biznis i pogađaju firmu i zaposlene. Pre svega, smanjuju nam konkurentost. Ta pomeranja kursa odgovaraju možda državi, ali i mešetarima. Pritom smatram da nisu mešetari oni koji kupuju sigurnu valutu. U situaciji kad dinar pada, samo neoprezan privrednik može svoj kapital da čuva u domaćoj valuti. Kada je u pitanju zemlja poput Srbije koja skoro da nema nijedan autentično domaći proizvod, oscilacijama valute samo ruiniraš privredu. Naši partneri su u državama koje ili imaju evro ili fiksni kurs, dok smo mi, privrednici u Srbiji, u stalnom režimu nestabilnosti - kaže za “Blic” Tomislav Momirović iz “Mone” u okviru koje funkcionišu tekstilna proizvodnja, maloprodaja, dva hotela, pa i jedna filijala banke.

Ni najveći srpski izvoznici ne mogu se pohvaliti da im je kretanje dinara od početka godine išlo naruku. Jer, najvećih pet ovdašnjih izvoznika prodalo je svetu oko 610 miliona evra vrednu robu, za koju je dobilo 3,7 odsto više dinara, ali im je uvoz bio oko 1,47 milijardi evra, što znači da su ih sirovine i oprema koštale mnogo više nego što su “ućarili” na povećanom prilivu dinara od izvoza.

Ruke mogu da trljaju samo oni izvoznici koji za proizvodnju roba koriste isključivo domaće sirovine.

Na pitanje zašto uopšte dinar slabi, odgovori su različiti. Od toga da država kurs “šteluje”, do priče da je manje interesovanja za dinare i povećan odliv strane valute. Činjenica je da NBS ima mogućnost da kurs drži pod kontrolom intervencijama na tržištu. To i radi, ali relativno umereno.

Analitičar Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović smatra da dinar pada “jer je precenjen” i da silazna putanja vrednosti domaće valute više počiva na psihološkim nego na realnim ekonomskim pretpostavkama.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 17:36
Narodna Banka ili Centralna banka nigde u svetu nije institucija koja odredjuje vrednost nacionalne valute, VREDNOST NACIONALNE VALUTE ODREDJUJE SNAGA PRIVREDE JEDNE DRZAVE. Dinar gubi na vrednosti jer Srbija nema proizvodnju, nema exportnu proizvodnju itd. Da narodna banka nije intervenisala u zadnjih 5-6 godina sa oko 12-13 milijardi evra, evro bi danas bio oko 200 din. a mozda i vise. Bilo bi od ogromne koristi da su te milijarde ulozene u izvozno orijentisanu privredu koja bi zaposlila par stotina hiljada radnika, popravila standard i obezbedila zarade za koje evro od 200 din ne bi bio nikakav problem. Srbiju kao izvoznika gospodari ne žele, ne treba im konkurencija.
Utorak 09.09.2014. 17:20
О ПОШТЕЊУ НАШИХ ВЛАДАРА И ПОЛИТИЧАРА И ПОЛИЦИЈА ЈЕ УПОЗНАТА,ОД ДАВНО
Utorak 09.09.2014. 21:19
JASNO JE DA NAS IZDAJNICI NA VLASTI PLJAČKAJU SVAKOG DANA NA RAZNE NAČINE,ŠIŠAJUĆI OVCE KOJE SU ZANJIH GLASALI,AJD ŠTO NJIH ŠIŠAJU,NO I NAS KOJI NISMO UOPŠTE GLASALI.JORGOVANKA TABAKOVIĆ NAJVEĆI LAŽOV ZAKLINJALA SE U SVE ŽIVO DOK JE BIO PRETHODNI GUVERNER DA EVRO NEMA OSNOVA DA JAČA U ODNOSU NA DINAR,A GDE JE SADA DA REAGUJE KAO GUVERNER,PRIDRUŽILA SE PLJAČKI S VUČIĆEM I ONAKO OSIROMAŠENOG NARODA.TEŠKO ONOM KO IMA KREDITE U EVRIMA.NEZNAM ŠTA DA SE JOŠ DESI PA DA OVAJ NAROD IZADJE NA ULICU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online