Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.04.2010.
00:45
Vestionline A

Škundrić: Moguće poskupljenje struje

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da će poskupljenje struje biti razmatrano samo ukoliko industrijska proizvodnja u Srbiji bude imala rast od dva, a energetika od tri odsto.

Ukoliko ne bude rasta, cena električne energije neće se menjati ove godine, kazao je ministar Skundrić u razgovoru za beogradske ''Večernje novosti'' od petka.

Srbi imaju najjeftiniju struju u Evropi: Petar Škundrić
 


Pošto je podsetio da građani Srbije plaćaju najjeftniju struju u Evropi, kilovat-sat po 5,5 evrocenti, dok je, na primer, u Hrvatskoj dva puta skuplji, Škundrić je kazao kako je zamrzavanjem cene u 2009, Elektroprivreda Srbije (EPS) preuzela ''veliki teret u borbi protiv krize''.
''No, osim sa socijalnog, cena se mora posmatrati i sa stanovišta vrednosti kompanije i planiranih aktivnosti... Da je cena struje kao u Hrvatskoj, EPS bi vredeo 15 milijardi evra'', kazao je ministar.


Škundrić je dalje naveo da neće biti ni poskupljenja cena gasa za domaćinstva
ukoliko se ne bude menjao kurs dolara u odnosu na dinar.


Ministar je ocenio da su cene derivata nafte visoke, delimično zbog visokih zahvatanja države, ali i zato što domaće rafinerije nisu još konkuretne drugim postojenjima u regionu.

Škundrić, koji je visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) , istakao je da je za SPS najbliži strateški partner Demokratska stranka (DS), koja se ''kroz svoje političko delovanje najviše približila levim idejama i vrednostima za koje se mi zalažemo''. Škundrić, međutim, nije isključio ni mogućnost ''da zbog rešavanja nekog istorijskog pitanja za Srbiju sve najvažnije stranke u zemlji formiraju koalicionu Vladu''.


''Vlada je stabilna i tokom globalne ekonomske krize preduzima mere koje su realne i saglasne sa mogućnostima Srbije, a njena rekonstrukcije bi zaustavila na određeno vreme mnoge poslove koji su započeti'', zaključio je Škundrić.


''Podsetiću vas na devastacije koje su rafinerije pretrpele u NATO bombardovanju. Zato smo i pristupili kapitalnom remontu kako bismo mogli biti konkurentni na regionalnom tržištu. Strateški cilj države je da ima proizvodnju naftnih derivata na svojoj teritoriji, i mi od toga nećemo odustati'', istakao je Škundrić.


Škundrić je kazao da je uočen pad potrošnje goriva, pogotovo uz granicu Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, pošto ''ljudi prelaze i kupuju gorivo'' u Republici Srpskoj (RS).


''Radi se na tome da prekogranične kupovine ne budu isplative. Da prilagodimo cene susednim zemljama, a da i dalje održimo pozitivan uticaj na 'punjenje' budžeta'', izneo je ministar.

Govoreći o najvažnijim projektima Ministarstva energetike u 2010, Škundrić je izneo da su počeli radovi na revitalizaciji termoelektrane (TE) ''Kostolac'', a biće građen i novi termo-blok snage od 500 do 600 megavata i podizanje eksploatacije uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje.

U pitanju je kredit od 1,25 milijardi dolara iz Narodne Republike Kine, ''85 odsto finansiraju Kinezi, a sve ostaje u vlasništvu EPS'', a vrednost domaće kompanije biće veća za milijardu evra, izneo je Škundrić.


''Do kraja godine izabraćemo i starteške partnere za gradnju TE ''Kolubara B'', TENT B3 i TETO Novi Sad. Raspisaćemo tender za TE u Štavlju i eksploataciju uglja, kao i za revitalizaciju Podzemne eksploatacije uglja i spajanje svih rudnika...'', naveo je ministar.


Do kraja 2010. će, po Škundriću, biti u saradnji sa italijanskim partnerima biti završena projektna dokumentacija za izgradnju 10 malih hidroelektrana (HE) na Ibru.
''EPS će biti suvlasnik novih HE, a finansijska sredstva obezbeđuju Italijani. Trebalo bi i da počne da se radi studija za gradnju HE na srednjoj Drini zajedno sa Italijanima i RS'', naveo je dalje ministar.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online