Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.03.2010.
19:10
Tanjug, Vestionline A

Sindikati Telekoma: Nemci bahati vlasnici

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije protive se najavljenoj prodaji 40 odsto akcija te kompanije i traže dijalog sa predstavnicima vlasti o tom pitanju.

Sindikat Telekoma Srbije i Jedinstveni sindikat Telekoma Srbije su u otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću ocenili da do sada nije dat ni jedan održiv argument za prodaju kapitala te kompanije.

“Dojče telekom“ bahat vlasnik

 

U pismu je navedeno da je nemački "Dojče Telekom", koji je vlasnik 30 odsto OTE-a, najozbiljniji kandidat za kupovinu 40 odsto akcija Telekoma Srbija i ukoliko bi kupio ovaj paket akcija postao bi vlasnik telekomunikacija cele jugoistočne Evrope.

 

"Upozoravamo vladu da se ’Dojče telekom’ do sada pokazao kao bahat vlasnik u svim zemljama jugoistočne Evrope, čije je telekomunikacione kompanije kupio. Otpustio je ogroman broj zaposlenih, između 40 i 80 odsto", navodi se u pismu.

„Sve ukazuje da je odluku o prodaji 40 odsto akcija Telekoma država donela na prečac i bez čvrstih ekonomskih razloga, kao i da jedini razlog za prodaju može biti novac koji bi se dobio od prodaje“, smatraju sindikati.

To je novac, ocenili su, koji bi mogao da se dobije iz dobiti Telekoma Srbije u narednih četiri do šest godina, ako kompanija ostane u većinskom državnom vlasništvu, zbog čega sidnikat ne vidi razlog za prodaju.

U otvorenom pismu predsedniku Srbije i premijeru sindikati su upozorili da će ukoliko ne bude započet dijalog, biti prinuđeni da zaštite interese zaposlenih i kroz proteste.

Vlada Srbije odlučila je da proda polovinu od 80 odsto akcija koje poseduje u Telekomu Srbije i najavila da će oko 10. aprila objaviti tender za izbor savetnika u tom postupku. Preostali 20 odsto akcija u Telekomu poseduje grčka kompanija OTE.


Sindikati smatraju da je Telekom već nekoliko godina u konkurentskoj utakmici sa Telenorom i VIP-om pobednik na tržištu u oblasti mobilne telefonije, interneta i fiksne telefonije, pa zbog toga ne stoje argumenti izneti u javnosti da to preduzeće nije u stanju da se održi na nedavno liberalizovanom tržištu.

Kako se između ostalog navodi u pismu, Telekom Srbija je planirao da u ovoj godini investira 200 miliona evra i u fiksnu i mobilnu telefoniju.

Sindikalci su zatražili i da se cena akcija Telekoma koje će dobiti građani, bivši i sadašnji zaposleni veže za cenu akcija državnog paketa.

U pismu se, takođe, upozorava da bi prodajom 40 odsto akcija država izgubila kontrolu nad ovom kompanijom, jer bi, kada se akcije podele građanima, zaposlenima i bivšim zaposlenima državi preostalo između 15 i 20 odsto akcija.

"Prodajom Telekoma Srbija prodaje se i Telekom Republike Srpske i 'M:TEL' iz Crne Gore, koji odlično posluju, pa se pitamo zašto smo onda kupovali ove kompanije, zašto smo digitalizovali mrežu i smanjili broj dvojnika na dva odsto", kaže se u pismu sindikata.

Sindikati podsećaju da je nemačka kompanija u Slovačkoj otpustila 80 odsto, odnosno osam hiljada zaposlenih isplativši im otpremnine u visini dve zarade, dok je u Hrvatskoj otpušteno pet hiljada zaposlenih sa otpremninom u visini šest zarada.

 

Prodajom Telekoma Srbija otvoriće se i pitanje mogućeg viška zaposlenih, ne samo u toj kompaniji već i u javnom preduzeću PTT saobraćaja Srbija, što bi državi moglo da svori veliki socijalni problem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online