Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 28.06.2014.
11:49
Dnevnik A

Za kupovinu stana u Srbiji, potrebno 13 godina rada

Prosečni građanin Srbije treba da radi 13,7 godina da bi skupio novac za novi stan od 70 kvadratnih metara.

Ako se prosečna plata ne troši samo na otplatu stana potrebno je 13 godina da se kredit otplati
 

Po tome građanin Srbije je sličan stanovnicima Rusije i Velike Britanije, dok su u mnogo boljem položaju kupci stanova u Danskoj ili Nemačkoj gde je onima koji žele da kupe novoizgrađeni stan potrebno da rade tek dve - tri godine.

Naime, prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Srbiji, po podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, jeste 900 evra, što znači da za takav stan od 70 kvadrata treba izdvojiti 63.000 evra. S obzirom na to da je prosečna plata u maju, po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 44.000 dinara, odnosno 383 evra, ispostavlja se da nam je za kupovinu novog stana od 70 kvadrata potrebno da radimo 164 meseca, odnosno nešto malo više od 13 i po godina.

Naravno, pod uslovom da ne trošimo novac na druge stvari, već čitavu prosečnu platu uštedimo.

Istraživanje o tome koliko je vremena rada potrebno Evropljanima da uštede za novi stan nedavno je objavila poznata konsultantska kuća "Dilojt”. Oni su utvrdili da je najlakše do stana dolaze Danci – za to im je potrebno 26 meseci, odnosno tek nešto više od dve godine rada. Slede Nemci, koji treba da štede oko tri godine.

Nemcima je do prošle godine trebalo još manje vremena, ali su tamo u poslednje vreme nekretnine poskupele. Na listi slede Belgijanci (tri i po godine rada), Holanđani (četiri godine) i Španci (pet godina).

Među onima kojima treba najviše vremena, između ukupno 14 evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, jesu Rusi (deset godina), Englezi i Francuzi (oko devet godina).

Od zemalja u susedstvu, mesta u istraživanju bilo je samo za Mađare – njima je da kupe novi stan potrebno nešto duže od sedam godina. Od ekonomija u tranziciji tu su još i Poljska i Češka, a tamošnjim stanokupcima za taj poduhvat takođe treba oko sedam godina štednje. Italijanima je, na primer, potrebno da rade godinu duže.

Treba napomenuti da je "Dilojt” pravio statistiku na osnovu bruto zarada. Prosečna bruto plata kod nas je u maju bila 61.000 dinara, odnosno 530 evra. Kada se tako računa, prosečnom srpskom radniku treba 119 meseci, odnosno gotovo deset godina da uštedi za novi stan. Po tome se svrstavamo u grupu evropskih zemalja u kojima je do krova nad glavom najteže doći, zajedno s Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom.

Autori istraživanja su, inače, došli do zaključka da, suprotno nekim očekivanjima, cene stanova nisu uvek u direktnoj vezi sa snagom nacionalne ekonomije. Tako su stanovi u nekim bogatim zemljama, poput Danske, Nemačke, Holandije ili Belgije, vrlo pristupačni, čak i ako se uzme u obzir da su plate u tim zemljama osetno veće nego u državama poput Italije ili Mađarske.

POVEZANE VESTI

Subota 28.06.2014. 12:56
Do stana u Srbiji se dolazi NASLEDSTVOM od roditelja ili rođaka . Svaka druga priča je besmislena jer 70 % RADNO SPOSOBNIH BLEJI jer nema gde da radi . Oni koji "rade" ne znači da primaju i platu . Prosek od 383 € je priča za decu jer ogroman broj zaposlenih radi za manje od 20 000 dinara mesečno . Kada se sve ovo sagleda onda se vidi DA U SRBIJI DO STANA KUPOVINOM MOŽE DOĆI 0,0001 % ZAPOSLENIH . REALNO . Nisam pomenuo DUŠMANSKE KAMATE BANAKA koje još dodatno otežavaju kupovinu stana .
Četvrtak 03.07.2014. 10:59
Imam visoku skolsku spremu, kazu konkurentnu sa kojom se brzo dobija posao ... E sad da mi kazu gde da se prijavim da radim 13 godina besplatno a da dobijem stan. Ono preko sto zaradim, ne moraju da mi daju, eto, neka i drzava nesto ucari od mene ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online