Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.06.2014.
16:31
Politika A

Neizbežno kresanje plata i penzija

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić veruje u mogućnost ušteda u javnim preduzećima ali tvrdi da one neće biti dovoljne.

Uštede u javnim preduzećima neće biti dovoljne smatra Milojko Arsić

Manji troškovi, uz rast efikasnosti poslovanja u javnim preduzećima, neće doneti uštede u budžetu kojim bi se, smatraju ekonomisti, izbeglo umanjenje penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru. Ekonomisti pozdravljaju nameru ministra privrede Dušana Vujovića da „minimizira potrebu sečenja penzija i plata”, ali smatraju da je ogromna razlika između mogućih ušteda i objektivne potrebe da se negde pronađe 1,5 milijarda evra.

Zato će biti neophodno da se ostvare krupne uštede i na drugim budžetskim rashodima, uključujući i plate i penzije, tvrde sagovornici „Politike”, ali bez sprovođenja godinama izbegavanih reformi ni ta žrtva neće doneti ravnotežu javnih finansija, niti može biti trajna brana od izbegavanja neprijatnih posledica daljeg zaduživanja.

Moguće su uštede u javnim preduzećima „u stotinama miliona evra”, kako je najavio ministar Vujović, smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

– Međutim, i kad se ostvare te uštede, one neće biti dovoljne da se fiskalni deficit u naredne tri godine smanji sa ovogodišnjih 2,5 na održivih ispod milijarde evra – ukazuje Arsić.

Arsić naglašava da je za uspešnu fiskalnu konsolidaciju neophodno da se u kratkom roku ostvare značajne uštede na nekoliko krupnih pozicija – javnim preduzećima, platama i penzijama, kao i da se pokrene neselektivna, snažna i istrajna borba za suzbijanje sive ekonomije.

– Samo na ovaj način moguće je da se obnovi prilično poljuljano poverenje investitora u Vladu Srbije, koja je već nekoliko puta najavljivala oštru fiskalnu konsolidaciju, ali su nakon toga izostajale konkretne mere na njenom sprovođenju – kaže Arsić.

Prema njegovim rečima, uštede u javnim preduzećima su vrlo važne ne samo sa stanovišta budžeta, nego i sa stanovišta uspostavljanja normalnog tržišnog ambijenta u okviru koga svi učesnici na tržištu redovno plaćaju svoje obaveze.

– Za sprečavanje gubitaka „Srbijagasa” treba obustaviti isporuke gasa preduzećima, državnim ustanovama i građanima koji ga ne plaćaju. Uštede u „Srbijagasu” imale bi za posledicu da mnogi radnici u neefikasnim preduzećima izgube posao, da lokalne samouprave naplaćuju ekonomsku cenu grejanja, da se preispitaju međudržavni sporazumi o kupovini gasa, kao i da se smanje troškovi rada u samom preduzeću. Ništa od prethodnog nije popularno i lako, mada je nesporno ekonomski opravdano, i to je razlog što nije do sada realizovano – kaže Arsić.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.06.2014. 16:45
ja sam za sekretarice.he he.
Ponedeljak 23.06.2014. 17:43
Mnogo su nam velike plate i penzije kad bi se smanjile za 50% narod ne bi ni osetio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online