Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 16.06.2014.
09:20 >> 14:45h
Srna A

Istekao rok Ukrajincima, od sada će gas plaćati unapred

Ruski "Gasprom" saopštio je u ponedeljak da Ukrajina nije platila dug za gas do isteka roka u 10 časova po moskovskom vremenu i da sada treba da plaća unapred za isporuke ovog energenta. Rusija je obustavila isporuke gasa Ukrajini zbog neisplaćenog duga, a ukrajinski ''Naftogas'' je pred arbitražnim sudom u Stokholmu zatražio obeštećenje od šest milijardi dolara od ''Gasproma'' zbog previsoke cene za gas.

Gasprom zavrće slavinu (Foto: Arhiva)
 

Naftogas je takođe zatražio od suda da utvrdi "pravednu cenu" za buduće isporuke ruskog gasa. Kako je saopšteno u Moskvi, i ''Gasprom'' se obratio tom sudu u Stokholmu zbog ukrajinskog duga.

Kako se navodi u saopštenju, ''Naftogas'' je nagomilao veliki dug za
isporuku prirodnog gasa prema ovom ugovoru iz januara iz 2009. godine
i nije platio za trenutne isporuke gasa. ''Gasprom'' je saopštio da je danas uveo meru prema kojoj će ''Naftogasu'' dostavljati samo one količine gasa koje ta kompanija prethodno plati.

Prema podacima ''Gasproma'', ''Naftogas'' duguje oko 1,5 milijardi dolara za
novembar i decembar prošle godine i tri milijarde dolara za april i maj ove godine.

" 'Gasprom' je, u skladu sa postojećim ugovorom, prebacio 'Naftogas' na plaćanje unapred. Od danas će ukrajinska kompanija dobiti samo onaj ruski gas koji je platila", navodi se u saopštenju.

"Gasprom" je istakao da će nastaviti isporuke gasa evropskim potrošačima "u punoj količini" i da ukrajinski "Naftogas" treba da osigura tranzit ovog energenta kroz Ukrajinu.

"Gas za evropske potrošače isporučuje se u punoj količini, a `Naftogas` je obavezan da ga transportuje", rekao je novinarima portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.06.2014. 09:42
Majdanske budale su vratili ukrajnu u kameno doba...........saka terorista nacisticta sa parama sa zapada su odgovorni da stanovnistvo od 45,373,000 sada nema kud............ratuje se, ubijaju se sopstveni civili od vojske koja je zaduzena da ih brani a ne da ih bombarduje i spaljuje zive..........zapad pretezno zlocinacka amerika i kopilat iz eU-a sa njihovom udarnom pesnicom nato su iskljucivo KRIVE za svaku ZRTVU tamo............borice se nato do poslednjeg ukrainca.
Ponedeljak 16.06.2014. 10:28
Pitam se samo....kada ce se vise udruziti normalne zemlje i razjebati te idiote. Oni ce uvek naci koga ce da zavade....ali UVEK. Tako je i kod nas bilo....Srbe zavadili sa hrvatima,muskimanima...na kraju i sa crnogorcima heeejjjj? Ma srbi se tuku i zbog zvezde i partizana....a ovi koriste svaku neslogu i razlicitost. Nadam se da rusi imaju zaledjinu jer ce ovo trajati...i tesko ce proci bez velikog rata....negde na trecoj teritoriji.
Ponedeljak 16.06.2014. 12:18
Спремајте дрва за зиму док је вријеме!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online