Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.03.2010.
22:31
Tanjug, B92 A

Labus: Novi guverner da očuva nezavisnost NBS

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i predsednik G17 plus Miroljub Labus izjavio je u ponedeljak uveče da bi novi guverner Narodne banke Srbije (NBS) trebalo da zadrži nezavisnost te institucije i stabilnost finansijskog sistema, ali i da preispita dosadašnju monetarnu politiku ciljane inflacije, obaveznih rezervi, visokih kamatnih stopa, kao i kurs dinara.

Miroljub Labus
 

Labus je, gostujući na Televiziji B92, kazao da je guverner u ostavci Radovan Jelašić obezbedio nezavisnost NBS i stabilnost finansijskog sistema, ali da je u njegovom radu sporna politika kamatnih stopa i kursa dinara, što, kako je rekao, njegov naslednik treba da preispita i tek onda donosi odluke.

Kada je u pitanju privatizacija kompanije "Telekom Srbija", Labus je rekao da je dobro vreme za njegovu prodaju, jer ta kompanija ima dobre prilive, što će uticati da joj vrednost bude visoka.

On je kazao da u tom procesu postoji objektivan problem što je jedan od zainteresovanih kupaca "Dojče telekom" već jednom nogom u "Telekomu Srbije", preko svoje grčke podružnice "Ote", koja ima 20 odsto akcija, i izrazio nadu da će rezultati pregovora u tom procesu biti drugačiji nego što je bio slučaj sa NIS-om, gde je cena bila "očajna".

Labus je dodao da je dobro što će država novac od prodaje "Telekom Srbija" uložiti u infrastrukturu, iako, kako je rekao, nije siguran koliko će brzo to biti realizovano.

Labus je rekao i da Srbija treba da pređe na evro, da bi NBS i druge banke time izgubile deo prihoda, ali da bi transakcioni troškovi privrednih subjekata bili niži, a integracije na evropsko tržište brže.

"To je i političko i ekonomsko pitanje, ali ovog momenta nema spremnosti da se napravi taj radikalni potez. Mislim da bi bilo dobro da se to uradi iz političkih razloga kako bi proces evropskih integracija bio ubrzan", kazao je Labus.

Povodom najavljenog osnivanja Unije regionalnih i lokalnih stranaka, čiji će stožer biti G17 plus, nekadašnji lider te stranke je ocenio da time G17 plus prestaje da postoji.

 "To ne znači da ova nova partija neće opstati u političkom životu, ali ono što smo mi osnovali, to više neće postojati i žao mi je što je tako", kazao je Labus.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online