Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.05.2014.
12:30
Beta A

"Novi poreski zakon je diskriminatorski"

Fiskalni savet Srbije kritikovao je danas predložene izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak građana, istakavši da su predlozi diskriminatorski i da neće uticati na smanjenje nezaposlenosti i sive ekonomije.

Fiksalni savet kritikovao promene poreskog zakona (Foto: Arhiva)
 

U oceni Fiskalnog saveta koja je dostavljena jutros skupštinskom Odboru za finansije, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava, navodi se da privremeno oslobađanje poslodavaca od plaćanja dela poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih radnika - nisu u skladu sa dobrom poreskom praksom.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, predviđeno je oslobađanje poslodavca od obaveze uplate dela poreza i doprinosa, od 65 do 75 odsto za novozaposlene radnike od juna 2014. do juna 2016. godine.

- Ideja zakonodavca je da olakšice za novozaposlene radnike stimulišu legalizovanje postojećih radnika koji rade u sivoj zoni i podstanku strane investicije. Međutim, izabrani mehanizama nije u skladu sa dobrom poreskom praksom, jer će stvoriti razlike u poreskom tretmanu trenutno zaposlenih i novozaposlenih radnika u naredne dve godine - piše u oceni Fiskalnog saveta.

Krstić: Poreske olakšice smanjiće nezaposlenost

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić rekao je danas da će usvajanjem izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, privrednici koje zaposle nove radnike ostvariti pravo na poreske olakšice, zbog čega očekuje smanjenje nezaposlenosti i uštede u budžetu.

Dodaje se i da pedložene poreske olakšice neće osetnije pomoći u rešavanju problema visoke nezaposlenosti.

-Visoka stopa nezaposleosti u Srbiji, kao i u većini zemalja regiona, je strukturne prirode i zahteva adekvatne mere strukturnih reformi poput unapređenja radnog zakonodavstva, poboljšanja uslova poslovanja i povećanja konkurentnosti domaće privrede - ističe se u tekstu Saveta.

Navodi se i da pravovremeno otkrivanje i primereno kažnjavanje poreskih utaja nema alternativu, kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, koja se procenjuje na više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji.

Kada su u pitanju izmene i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Savet navodi da je reč o kratkoročnom rešenju koje će omogućiti smanjenje deficita na republičkom nivou.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.05.2014. 12:38
diskriminacija srba.pripadnici ONE nacionalne zajednice,ljubitelji bakra,nista ne placaju.
Ponedeljak 26.05.2014. 12:31
Veliko DA.............SVE STA DOLAZI IZ EUU JE FASIZAN-NACIZAM-LJUDOZDERSKI KAPITALIZAM I DIKTATURA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online