Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.03.2010.
06:03
Tanjug A

Vlada danas o prodaji "Telekoma"

Vlada Srbije danas bi, između ostalog, trebalo da razmatra prodaju 40 odsto akcija "Telekoma Srbije" u državnoj svojini i da usvoji paket mera za subvencionisane dinarske kredite građanima Srbije.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je sada pravi trenutak za prodaju "Telekoma Srbija", jer je otvorena konkurencija i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji i izrazio očekivanje da će ta transakcija biti realizovana krajem ove godine.


"Mislim da se mora ići na privatizaciju 'Telekoma' jer je otvoren proces konkurencije i nema smisla da država ostaje kao vlasnik. Ona ima smisla da ostane dok je monopol, ali čim smo otvorili konkurenciju u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, ovo je pravi trenutak", rekao je Cvetković.


Ranije ove nedelje, premijer Cvetković je rekao da se priprema tehnika prodaje "Telekoma", koja će biti slična kao u slučaju mešovite srpsko-austrijske kompanije "Mobi 63" norveškom "Telenoru", ocenjujući da će 40 odsto akcija biti atraktivno za bilo koju zainteresovanu stranu.


Od novca od prodaje "Telekoma" biće formiran specijalni fond, čime će se sprečiti da taj novac ode u tekuću potrošnju, umesto u investicije, rekao je premijer.


Cvetković je naveo da će deo novca iz tog fonda biti iskorišćen za izgradnju puteva, za koje nisu obezbeđena sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, kao što su izgradnja auto-puta Beograd -Čačak, Čačak- Pojate- Kruševac, Paraćin-Vrška Čuka, Niš- Prokuplje i drugi.


Na istoj sednici vlada bi trebalo, kako je ove nedelje najavio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, da usvoji dopunu paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize, koji se odnosi na subvencionirane potrošačke kredite za građane Srbije.


Cilj odobravanja novih dinarskih kredita, kako je objasnio Dinkić, jeste povećanje kupovne moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji.


U opticaju će biti dve vrste dinarskih kredita:dinarski potrošački krediti za kupovinu domaćih proizvoda i usluga i dinarski gotovinski krediti.


Maksimalni iznos gotovinskih kredita iznosiće 300.000 dinara, a visina kamata biće 7,5 odsto za građane čija su primanja ispod 30.000 dinara, a 8,95 odsto za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara.


Rok otplate ovih kredita biće tri godine, a period "mirovanja" 12 meseci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online