Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
21:14
B92 A

Srbijanci se snabdevaju preko Drine

Zbog nižih cena prehrambenih proizvoda, goriva i tekstila, Lozničani, Šapčani pa i Beograđani, počeli su da se snabdevaju u Bosni.

Jeftinija roba preko Drine


Gorivo je u proseku jeftinije za 20 dinara po litru, pa je na benzinskim pumpama u Bijeljini gužva. Ušteda kupovinom preko Drine postiže se i zbog povraćaja PDV-a, tako da se za kupljenu robu vrednosti preko 100 maraka štede i do 23 konvertibilne marke.

Na parkinzima ispred prodavnica preko Drine teško je prebrojati automobile sa srpskim tablicama.

Naveliko se kupuje šećer i brašno jer je cena za desetak dinara po kilogramu niža nego u Srbiji. Osim na prehrambenim proizvodima, na vrećici "ariela“ od tri kilograma može se uštedeti i do 100 dinara.

"Dolazim iz Šapca i redovno kupujem sve što mi je potrebno. Cene su jeftinije od 20 do 30 posto“, kaže Nevena Lukić.

"Šećer, ulje, brašno i bela tehnika to je uglavnom jeftinije“, kaže Rajo Lazić.

U Bosni su jeftinije i mesne prerađevine u proseku za 10 odsto, a prodavci kažu da mušterije iz Srbije uglavnom kupuju prehrambene proizvode i kućnu hemiju.

"Kupuju deterdžent, ulje, šećer, brašno, voće i zimnicu koja je, kažu, ovde dosta jeftinija. Mnogi kažu da im se isplati doći ovde u mesečnu nabavku i da dosta uštede“, navodi Ljiljana Bajić.

Tekstilni proizvodi u proseku su jeftiniji za 30 odsto pa se tako za 1000 dinara može pazariti majica, cipele i dečje pantalone.

"Trideset posto Srbijanaca dolazi, vikendom najviše, i kupuju namirnice, tekstil, prehranu, obuću i sve ostalo“, kaže Andrijana Stanišić.

Računica pokazuje da se Beograđanima, Šapčanima i komšijama iz Loznice isplati da za veće kupovine dođu u Bijeljinu.

Mnogi se za kupovinu preko Drine odlučuju zbog povraćaja PDV na kupljenu robu.

"Kupac za kupovinu robe preko 100 maraka dobija povraćaj PDV od 17 odsto, ako se učlani u Klub potrošača dobija još pet posto na kupljene proizvode. To znači, na 100 maraka mi mu odmah vraćamo 22 marke“, kaže Drago Jovanović, šef Poslovne jedinice "Fis“ u Bjeljini.

I na kraju kupovine, obavezno se puni rezervoar, jer gorivo u proseku jeftinije za 20 dinara.

Tako litar bezolovnog benzina košta 92 dinara, euro dizela 90,5 dinara, lož ulja 73, 50 dinara a auto gas 43 dinara.

"Uštedeo sam 1.600 dinara otprilike. Pa 67 litara puta 26 dinara. Kupim nešto u Fisu, svratim u Etno selo sa pijateljem i lepo provedem dan“, rekao je Zoran Prokić.

U opticaju su sve tri valute, evro, dinar i konvertibilna marka.

Niko ne pita kupce odakle dolaze i zašto novac ostavljaju u drugoj državi jer su u ovom lancu sve strane na dobitku.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online