Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.02.2014.
19:35
Beta A

"Simpo zbog Radulovića izgubio Francuze"

Predsednik kompanije Simpo Dragan Tomić u intevjuu za novi broj Nedeljnika optužio je ministra privrede u ostavci Sašu Radulovića da je odbio da prizna Protokol potpisan sa bivšim Ministarstvom finansija i privrede i da je "postavio nove zahteve, koji čitava četiri meseca potpuno blokiraju rad Simpa".

Radnici već četiri meseca ne rade. A Francuzi traže odštetu
 

Tomić je napomenuo da Protokol predviđa konverziju Simpovih obaveza državi u kapital države i davanje garancije za normalno funkcionisanje proizvodnje.

Simpo, kako je istakao, ima zakonski potpuno uređene odnose s državom po pitanju poreza i doprinosa, na potpuno isti način kao i stotine drugih firmi koje su u procesu privatizacije i koje su taj proces okončale i posle toga izmirile svoje obaveze.

Prema njegovim rečima, Simpu nisu bile "oproštene" obaveze, niti je ta kompanija samovoljno odbila da ih plaća, već je zakonski regulisano da će one biti u celosti izmirene okončanjem procesa privatizacije.

"Na osnovu Zakona o privatizaciji i Izmena i dopuna Zakona o privatizaciji, obaveze Simpa i svih ostalih preduzeća u postupku privatizacije stavljene su u stanje 'otpusta', odnosno mirovanja, do okončanja procesa privatizacije, kada treba da budu namirene prodajom državnog udela u kapitalu Simpa", rekao je Tomić.

Simpo je zbog "trzavica" sa Radulovićem, prema racima Tomića, izgubio celo francusko i skandinavsko tržište. To je, kako je rekao, veći gubitak od onog prouzrokovanog time što Simpo ne radi četiri meseca, a 4.300 radnika ne prima plate.

"Francuzi ne samo da više neće da rade s nama, nego će nas tužiti za odštetu koju su pretrpeli zato što su kupcima uzeli pare, a nisu mogli da isporuče našu robu", naveo je predsenik Simpa.

On je istakao da je sa Vladom Srbije dogovoreno da Simpo pokrene proizvodnju.

"Nadam se da ćemo uspeti da se vratimo na evropska tržišta. Nastavićemo saradnju s Ikeom, Kikom i drugim tradicionalnim dugogodišnjim partnerima", rekao je Tomić.

On je dodao da je švedska Ikea ranije izrazila spremnost da učestvuje u modernizaciji te vranjske drvne kompanije, bez ulaženja u svojinske odnose, a da Simpo tu investiciju vrati svojim proizvodima.

"Razgovarali smo i o tome da se u Srbiji i Rusiji grade zajednički proizvodni kapaciteti za potrebe ruskog tržišta, o čemu su napravljeni i projekti, rekao je Tomić, na pitanje kako su izgledali razgovori s prvim čovekom Ikee, sa kojom Simpo sarađuje duže od 40 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online