Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.03.2010.
15:34
Tanjug A

Škundrić: U energetiku Srbije devet milijardi evra

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić najavio je danas u Novom Sadu da će država Srbija u narednom srednjoročnom periodu u energetiku uloložiti oko devet milijardi evra, ne računajući postrojenja za korišćenje alternativnih izvora energije.

Svečano otvaranje rafinerije uz lepe vesti za energetiku: Petar Škundrić
 

"U narednih šest-sedam godina u Srbiji će u energetiku biti uloženo ukupno oko devet milijardi evra, od čega pet u sasvim nove kapitalne objekte, a četiri milijarde u revitalizaciju i potpunu rekonstrukciju postojećih", dodao je ministar na otvaranju trafostanice "Rimski Šančevi" na periferiji Novog Sada.

Govoreći o stanju u energetici ministar je podsetio da su prestruktuiranja, igrom slučaja, počela upravo u Vojvodini privatizacijom Naftne industrije Srbije (NIS).


"Cilj nam je bio da NIS postane regionalni lider u distrubuciji naftnih derivata, kao što bi i cela Srbija, kada se završe planirana skladišta gasa i izgradi magistralni vod 'Južni tok', trebalo da postane ključni regionalni igrač u snabdevanju ovog dela Evrope gasom", naglasio je Škundrić.

Prema njegovim rečima energetski sektor ima zadatak da obezbedi uslove za razvoj privrede i podmirivanje potreba građana, da doprinese ubrzanom privrednom rastu i opštem blagostanju društva.


"Prošle godine je u Srbiji zabeležen ukupan pad privredne proizvodnje, a samo je Elektroprivreda Srbije (EPS) imala rast, i to od tri procenta. Namera nam je da EPS i ove godine posluje pozitivno i da sa sobom povuče i ostale segmente privređivanja", istakao je Škundrić.


Vraćajući se na krupne investicije unutar EPS-a on je istakao da će veoma brzo početi obimni radovi u Termolektrani "Kostolac", vredni 1,25 milijardi dolara, u koje spadaju rehabilitacija dva bloka od po 350 megavata, izgradnja jednog novog bloka od 500 do 600 megavata i ugradnja savremenog sistema za zaštitu životne sredine.


Goste je najpre pozdravio generalni direktor Privrednog društva "Elektrovojvodina" Tomislav Papić, istakavši da je pomenuta trafostanica snage 110/20 kilovata šestdeseta po redu te vrste od ukupno 11.000 komada, koliko ih ima u Vojvodini.


Prema njegovim rečima, nova trafostanica, u koju je do sada uloženo 1,7 miliona evra, omogućiće uredno i stabilno snabdevanje električnom energijom ne samo severnih delova Novog Sada i okoline, već i budućih industrijskih objekata duž obližnjeg auto-puta E-75, koji se nalazi na Koridoru 10.


Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i drugi zvaničnici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online