Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.10.2013.
15:38
Beta A

NALED: Vlada mogla da izbegne povećanje PDV-a

Vlada Srbije mogla je izmenom načina isplate otpremnine u Zakonu o radu da omogući optuštanje zaposlenih u javnom sektoru i tako izbegne povećanje niže stope poreza na dodatu vrednost i udar na standard građana i privredu, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Mere štednje suštinski su restriktivne, ali ekonomski neopravdane
 

"Predlog ekonomskih mera predstavlja prvi korak u smanjivanju troškova administracije, ali ne i dovoljan, jer će teško nadomestiti manjak koji će budžet imati u narednim godinama", ukazuje se u saopštenju NALED-a i dodaje se da u paketu novih Vladinih mera nema podsticaja ekonomskom razvoju jer su u planu nova zaduživanja, kao osnovni način obezbeđivanja likvidnosti, a nije precizirano za šta će taj novac biti namenjen.

"Drugim povećanjem PDV-a u kratkom periodu Vlada je zatvorila jedna od vrata za smanjenje poreskog opterećenja na zarade. Dobar model kako da se to uradi jeste ukidanje doprinosa na zdravstvo i nezaposlenost, dok bi nedostajuća sredstva mogla da budu obezbeđena kroz viši PDV", predložio je NALED.

Ta organizacija je pozitivno ocenila najavu izmena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji, jer su to važni propisi za popravljanje poslovnog ambijenta, kao i smanjivanje subvencija za preduzeća koja knjiže gubitke.

Zabrinjavajuće je što Vlada nije precizirano na koji način će biti obezbeđena ušteda od 150 miliona evra u borbi protiv sive ekonomije, odnosno da li to podrazumeva reformu Poreske uprave i inspekcijskih organa ili samo represivne mere.


Sindikati: Nove mere štednje neće doneti oporavak privrede

Konfederacija slobodnih sindikata ocenila je da nove mere štednje koje je Vlada Srbije najavila, neće doneti brz i efikasan oporavak privrede. Konfederacija slobodnih sindikata pozdravlja reformski kurs, ali konstatuje da će tajkuni i drugi koji su se "obogatili preko grbače radnika preživeti bez ikakvih posledica, dok je osiromašenim radnicima bolja perspektiva obećana tek od 2017. godine".

Mere štednje suštinski su restriktivne, ekonomski neopravdane, a najveći teret "oporavka privrede" svaljen je na najsiromašnije slojeve stanovništva kroz povećanje PDV-a sa osam na deset odsto, zbog čega su neminovni talasi poskupljenja hrane i svih osnovnih potrepština za život koje čine potrošačku korpu, ukazala je Konfederacija.

"Bolja naplata realnih poreza i carina, suzbijanje sive ekonomije i korupcije donele bi više prihoda od smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Konfederacija slobodnih sindikata ocenila je kao nedopustivo da Vlada ne zna koliko ima zaposlenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online