Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
23:05
Novosti A

Telekom kupuje "Jatovih" 8.500 kvadrata

Poslovna zgrada "Jata“ u Bulevaru umetnosti 16, veličine 8.500 kvadratnih metara, biće prodata za oko 11 miliona evra i to najverovatnije "Telekomu Srbija“, nezvanično saznaju "Novosti“.


Kupoprodaja je već dogovorena, tvrdi izvor "Novosti“, a novac bi trebalo da bude uplaćen na račun "Jata“ do kraja meseca.


Veći deo, nacionalna aviokompanija moraće da uplati državi na ime pozajmice, koja joj je odobrena prošle godine, tako da će joj na raspolaganju ostati oko dva miliona evra.

Inače, nacionalni avioprevoznik uspeo je da obezbedi kredit, kojim će izmiriti deo nagomilanih obaveza prema "Jat keteringu“ i „Jat tehnici“.


U "Jatu“ ne žele da otkriju kupca zgrade u Bulevaru umetnosti jer je, kako kažu, postupak prodaje poslovne zgrade još u toku.


"Novosti" su u četvrtak objavile da je Skupština "Jat ervejza" donela je odluku o prodaji zgrade u Novom Beogradu neposrednom pogodbom a ne licitacijom.

"Obaveštenje o prodaji zgrade, uz poziv zainteresovanima da kontaktiraju s našim službama, poslat je na adrese više od dve stotine najuspešnijih preduzeća i banaka, koje posluju u Srbiji. Uvereni smo da ćemo postići dobru cenu, pošto je u pitanju vrhunski poslovni prostor. Insistiramo na tome da se prodaja obavi transparentno, i svakako da će odluka biti doneta na osnovu najpovoljnije ponude, jer nam je u interesu da prodajom zgrade ubrzamo sprovođenje reformi", navode u "Jatu".

Poslovna zgrada "Jata" nalazi se na veoma atraktivnoj novobeogradskoj lokaciji i njena realna tržišna vrednost, prema proceni agencija za promet, ne bi trebalo da bude manja od 2.000 evra, ali izgleda da će ovo zdanje biti prodato po bagatelnoj ceni, pišu "Novosti".

Generalni direktor Srđan Radovanović ovlašćen je da sprovede postupak prodaje i da Skupštini dostavi na usvajanje predlog odluke o izboru kupca.

Prema zaključku Vlade Srbije od 11. decembra prošle godine, "Jat" je dobio "zeleno svetlo" da proda poslovnu zgradu putem javnog nadmetanja, koje je trebalo da sprovede Republička direkcija za imovinu.

Početna kuporodajna cena, koju je odredila Poreska uprava iznosila je 2.121 evro po kvadratu. Na javni oglas se, međutim, niko nije javio.

Onda je doneta odluka da se postupak ponovi, ali je početna cena smanjena na 1.200 evra po kvadratu. Raspisan je javni oglas 18. januara ove godine, ali nije pristigla nijedna ponuda.

Vlada Srbije je na sednici 2. februara ove godine donela odluku da se zaključak od 11. decembra stavi van snage.

Ovo je ukratko obrazloženje Skupštine, za donošenje odluke o prodaji nepokretnosti neposrednom pogodbom za koju je zadužen generalni direktor.

Inače, imovina "Jata" biće stavljena pod hipoteku, odlučila je u sredu Skupština nacionalnog avioprevoznika odobrila i konstituisanje založnih prava na imovini "Jata" u korist Srpske banke, prenele su "Novosti".

Reč je o obezbeđenju uredne otplate kredita, obračunate kamate i naknada po osnovu dva ugovora. Oba su vezana za kraktoročni zajam za likvidnost. Prvi je potpisan 22. junuara za iznos od 100 miliona dinara, a drugi 1. februara za 400 miliona dinara. Vrednost založene imovine ne može da pređe iznos potreban za obezbeđenje obaveza po ugovorima.


Prodajom poslovnog zdanja na Novom Beogradu ne stavlja se tačka na rasparčavanje imovine „Jata“.

Koliko je nacionalna aviokompanija „zaglibila“ najbolje govore i podatak da samo Agenciji za kontrolu letenja duguje deset miliona evra. Kako saznaju „Novosti“, Agencija će od "Jata“ u svojinu preuzeti Pilotsku akademiju u Vršcu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online